Ştiri

Sursa imaginii: stiriDB

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

23 Apr. 2019 / 15:30

Verificări în biserici privind normele antiincendiare

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară începând de azi verificări în biserici privind respectarea normelor antiincendiare, în ajunul sărbătorilor de Paşti. Inspectorii verifică starea căilor de evacuare din biserici, asigurarea încăperilor cu mijloace de stingere a incendiilor, starea tehnică a echipamentului electric, a surselor de încălzire şi existenţa căilor de acces către clădiri. Preoţii şi slujitorii bisericilor sunt instruiţi privind regulile de apărare antiincendiară. Până la Paşti pe întreg teritoriul ţării, vor fi verificate peste 1400 de biserici, relatează Moldova 1.

„Nu avem abateri majore, au fost înmânate doar prescripţii, recomandările noastre în situaţii de urgenţă. Recomandăm, preoţilor şi populaţiei, căile de evacuare să fie deblocate, în biserică este clar, să  aibă grijă unul de altul, în caz de incendiere să nu intre în panică, să ferească, să ajute sau cel puţin să anunţe pe cineva ca să putem interveni noi”, a declarat comandantului Detaşamentului Pompieri, Emilia Iaşciuc.
„La noi exact a ars ca Notre Dame de Paris: tot acoperişul şi pictura toată la cinci milioane, am avut pierderi, am făcut o reparaţie capitală. De atunci, când am avut incendiul am scos afară toate sfeşnicele, am lăsat candelele care sunt în regulă, avem şi semnalizare special care în caz de foca mai mare ne dă de ştire imediat”, a spus parohul Bisericii Sf. Dumitru, Pavel Borşevschi.

Pompierii au mers şi în alte biserici pentru a se asigura că acestea sunt dotate cu cel puţin două căi de evacuare, dispun de  mijloace de primă intervenţie pentru stingerea incendiului, cum sunt exploatate sursele de încălzire şi de alimentare cu energie electrică. Enoriaşii sunt atenţionaţi să aibă grijă cum folosesc lumânările şi candelele, atât în biserică, cât şi acasă.

„Cei care vor merge cu mijloace de transport să nu le parcheze în nemijlocita apropiere de biserici, pentru că autospecialele de intervenţie să poată interveni foarte important ca căile de evacuare să fie menţinute liber. În caz de situaţii de risc oamenii să poată interveni, în noaptea învierii angajaţii inspectoratului vor fi la datorie”, a declarat ofiţerul de presă al IGSU, Liliana Puşcaşu.

Până la Paşti pe întreg teritoriul ţării, vor fi verificate peste 1400 de biserici.

Comentarii