Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

18 Feb. 2020 / 19:05

Veterani ai conflictului armat de pe Nistru, acuzaţi că ar fi aderat la o structură paramilitară străină

Trei veterani ai conflictului armat de pe Nistru s-ar fi alăturat unei structuri militarizate căzăceşti din Ucraina, considerată subversivă de Kiev. Sunt declaraţiile Asociaţiei Tiras-Tighina, dar şi ale Partidului Democraţia Acasă, care spun că vor depune o sesizare la Procuratura Generală şi la Serviciul de Informaţii şi Securitate(SIS), relatează Mesager.

„Sunt oameni care au luptat cu arma în mână la Nistru şi acum au depus jurământ, credinţă unei organizaţii străine, Ucrainscaia Restova Kazazcaia. Noi am intrat să vedem cine sunt cei care au depus jurământul unei organizaţii căzăceşti şi au apărut în fotografii împreună cu ofiţeri superiori de acolo”, a relatat Vasile Costiuc, preşedintele Partidului Democraţia Acasă.

„Ce nu a făcut statul Republica Moldova pentru aceşti ofiţeri, cu ce nu i-a luat în seamă ca ei să treacă de partea inamicului. Ei ne-au trădat. Mi-i greu să vorbesc, e destul de complicat. Vor fi conflicte serioase între noi, dar nu putem să ascundem trădarea naţională”, a spus Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei Tiras-Tighina.

Contactat de Moldova 1, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Alina Zbancă a confirmat că cei trei au deţinut funcţii de ofiţeri ai MAI, dar în prezent nu mai activează, dar instituţia s-a autosesizat şi  urmează să investigheze  acest caz.

„Aceste persoane nu sunt actuali ofiţeri ai MAI, sunt  veterani, foşti angajaţi ai Trupelor de Carabinieri. MAI nu a acordat asemenea grade, iar gradele pe care ei le deţin nu corespund cu uniformele despre care se vorbeşte, sunt acţiuni care contravin legii. Nu vom accepta astfel de acţiuni provocatoare. Ne-am autosesizat şi vom examina sub toate aspectele acest caz. Urmează să se expună şi Consiliul veteranilor Trupelor de Carabinieri, pentru ca să putem clarifica situaţia”,  a transmis Ministerul de Interne

Moldova 1 nu a reuşit să obţină o reacţie din partea celor trei persoane nominalizate, fapt pentru care nu va divulga deocamdată identitatea lor.

Comentarii