Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

15 Sep. 2020 / 18:56

Veteranii de război solicită asigurare medicală gratuită

Veteranii de război cer poliţă de asigurare medicală gratuită pentru foştii combatanţi care nu au pensie sau nu sunt încadraţi în muncă. În cadrul unei conferinţe de presă, exponenţii Asociaţiei „Tiras-Tighina” au acuzat guvernarea că blochează promovarea acestei legi, din motive politice. Contactat de Moldova 1, preşedintele fracţiunii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Corneliu Furculiţă, a declarat că preşedintele Parlamentului nu poate semna o lege care este neconstituţională. Corneliu Furculiţă afirmă că, din cauza amendamentului înregistrat de Platforma Demnitate şi Adevăr (DA), nu vor putea benefica de poliţă de asigurare gratuită nici veteranii care nu sunt înregistraţi în câmpul muncii, relatează Mesager.

„Pe 11 septembrie, Parlamentul iar găseşte motive şi nu promulge legea. Motivul este simplu. Legea are un caracter politic deosebit - nu-i convine preşedintelui statului Republicii Moldova şi majoritatea parlamentară nu doreşte să-l pună în situaţie ca el să nu promulge această lege”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Tiras-Tighina”, Anatol Caraman.

Contactat de Moldova 1, preşedintele fracţiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiţă, a menţionat că amendamentul propus de cei de la Platforma DA este unul neconstituţional. Furculiţă a specificat că este inadmisibil ca veteranii angajaţi în câmpul muncii să poate beneficia de asigurare medicală gratuită.

„Preşedintele Parlamentului nu poate semna o lege care direcţia juridică spune că este neconstituţională. Nu este preşedintele Dodon absolut implicat. Am încercat să evităm acest colaps juridic. Din cauza acestui amendament nu pot beneficia de această facilitate nici cei care erau prevăzuţi în legea iniţială, adică cei care nu sunt angajaţi în câmpul muncii”, a declarat Corneliu Furculiţă.

La sfârşitul săptămânii trecute, Platforma DA a anunţat că ar putea sesiza Curtea Constituţională după ce majoritatea parlamentară a anulat votarea unui proiect de lege care prevede asigurarea medicală gratuită a veteranilor. Deputaţii Platformei DA consideră că această decizie ar putea crea un precedent periculos pentru revizuirea altor proiecte votate anterior. Vineri, Legislativul a decis să reexamineze documentul într-o altă şedinţă, deoarece amendamentul propus de deputaţii Platformei DA privind oferirea gratuită a poliţei medicale pentru veterani nu avea acoperire financiară.

Ieri, premierul Ion Chicu a subliniat, de asemenea, că proiectul de lege nu ar fi constituţional.

„Legea este anticonstituţională. Atunci când vii cu o lege care presupune cheltuieli suplimentare neacoperite, ea este constituţională. Sper că Parlamentul va reveni la această decizie neconstituţională şi va susţine iniţiativa Guvernului, consultată cu veteranii, iar veteranii să beneficieze de asistenţă gratuită din partea statului”, a declarat premierul Ion Chicu.

Amintim că veteranii războiului au organizat în acest an acţiuni de protest în centrul Chişinăului, cerând mai multe facilităţi sociale.

Comentarii