Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

25 Noi. 2020 / 14:36

Viceprimar al capitalei: Trebuie să limităm activităţile care pun în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor

Sistarea activităţii antreprenorilor din sectorul HoReCa ar însemna zeci de afaceri falimentate şi sute de familii fără sursă de venit. Agenţii economici din acest domeniu sunt nemulţumiţi de afirmaţiile făcute de Primăria Chişinău şi consideră că respectă toate normele de protecţie împuse de autorităţi. Astfel, până în prezent, 72 de agenţi economici au fost sancţionaţi pentru nerespectarea restricţiilor împotriva COVID-19, relatează Moldova 1.

Locuitorii municipiului Chişinău au păreri împărţite. Majoritatea oamenilor consideră că agenţii economici din domeniu HoReCa ar trebui să fie mai vigilenţi şi să impună nişte restricţi mai dure pentru clienţi.

„Nu cred. Dacă este la distanţă, mesele sunt îndepărtate la un metru-doi, nu cred”;

„Ar fi bine să fie unele restricţii, poate un grafic mai flexibil, dar nu să se inchidă. Trebuie să fie un control mai riguros din partea angajaţilor faţă de clienţi”;

„Parcă ar trebui închise, dar înţelegeţi-i şi pe stăpânii aceştia. Toată lumea la noi trăieşte din credite. Cred că ar trebuie să lucreze cumva la pachet nişte ore, nu foarte târziu”, spun oamenii.

Agenţii economici din domeniul HoReCa au la dispoziţie doar câteva săptămâni până la următoarea şedinţă a Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale, pentru a convinge autorităţile că respectă recomandările specialiştilor. Pentru localurile de noapte se pare că decizia a şi fost luată.

„Nimeni şi nimic nu a demonstrat prin fapte reale că în HoReCa persistă un focar sau că cineva s-a infectat. Respectiv, aceasta ştirbeşte din imaginea sectorului de alimentaţie publică. Noi până în prezent avem în jur de 25% de unităţi de alimentaţie publică care şi-au sistat activitatea, deci, pur şi simplu au dat faliment”, a declarat Aneta Zasaviţchi, preşedinta asociaţiei „Măr”.

„În funcţie de constatările făcute de comisiile intersectoriale, în aceste zile vom primi rapoartele şi vom vedea care sunt cele mai frecvente măsuri nerespectate. Trebuie totuşi să limităm acele activităţi care pun în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor. Vorbim despre discoteci, cluburi de noapte, unde nu se respectă măsurile de prevenire a infecţiei. Aceste localuri ar trebui să-şi sisteze pentru o perioadă activitatea”, a menţionat viceprimarul capitalei Angela Cutasevici.

Menţionăm că, potrivit unor modificări la Codul contravenţional aprobate de deputaţi, amenda pentru nerespectarea restricţiilor pandemice este de la zece mii până la 35 mii de lei pentru persoanele juridice şi de la două mii  până la cinci mii de lei pentru persoanele fizice.

Comentarii