Ştiri

Sursa imaginii: captură video privesc.eu

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

30 Apr. 2020 / 14:23

Viorica Dumbrăveanu:„Gestul făcut de poporul român este unul de valoare înaltă”

O misiune formată din 51 de persoane, printre care 41 de medici, a ajuns astăzi în Republica Moldova pentru a ajuta angajaţii din sistemul medical. În acelaşi timp, România va acorda 500 mii de măşti şi 50 mii de combinezoane pentru lupta cu COVID-19. Evenimentul de transmitere a ajutorului şi de prezentare a echipei de medici a avut loc în faţa Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneagă”.

Andrei Uncuţa, directorul spitalului Republican „Timofei Moşneaga” a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul acordat şi experienţa pe care medicii români o vor împărtăşi cu medicii din Republica Moldova.

„Este o onoare pentru noi să fim gazdă astăzi. Covid-19 este o provocare globală, o problemă pentru toţi medicii din întreaga lume. Considerăm că această misiune de suport este un lucru extrem de important pentru a împărtăşi experienţele României şi Republicii Moldova în lupta şi metodele de tratament pentru pacienţii bolnavi”, a menţionat Andrei Uncuţa.

Ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu a declarat că această pandemie a generat schimbarea cursului şi vieţii statelor şi a impulsionat dezvoltarea trăsăturilor empatice ale populaţiei.

„Zilnic vedem cum se manifestă sentimente de compasiune, sprijin faţă de pacienţii bolnavi de COVID, zilnic simţim şi vedem aspectul de solidarizare cu lucrătorii din sistemul medical. Gestul făcut de către poporul român care se confruntă la fel cu efectele pandemiei de Covid-19 este unul apreciabil şi de valoare înaltă. Este valoros, pentru că această activitate vine de la inimă şi vine pentru a consolida sistemul de sănătate şi pentru a salva vieţi omeneşti. Vreau să-mi exprim gratitudinea, pentru că pe parcursul mai multor ani, Republica Moldova a beneficiat de suportul de proiectele care au venit din partea României, care au un scop, de a contribui la bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova, îmi exprim gratitudinea pentru această asistenţă care vine în momentele complicate pentru Republica Moldova, manifestându-se prin curaj dedicaţie şi profesionalism”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Ministrul Afacerilor Externe a României, Bogdan Aurescu, a anunţat că o echipă compusă din 52 de persoane se vor implica în combaterea pandemiei de COVID-19.

„Suntem deplini solidari cu toţi cetăţenii Republicii Moldova în faţa acestei încercări foarte dificile. Tocmai de aceea sunt onorat să însoţesc astăzi la Chişinău misiunea medicală a României, care se va alătura pentru următoarele două săptămâni colegilor din Republica Moldova, urmând să lucreze alături de ei în spitalele implicate în combaterea pandemiei de COVID-19, este vorba despre o echipă complexă compusă din 52 de persoane, dintre care 41 de asisteţi medicali voluntari şi doresc cu acest prilej să le transmit tuturor aprecierea deosebită pentru gestul lor de solidaritate în aceste momente de cumpănă şi de asemenea pentru curajul lor”, a menţionat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Oleg Ţulea, a menţionat că detaşarea echipei de medici precum şi donarea unui lot de medicamente, este un suport absolut necesar pentru Republica Moldova. 

„Acest suport generos oferit de autorităţile române, 500 măşti, 50 mii de costume de protecţie, este foarte important pentru spitalele noastre, el vine să sprijine eforturile Guvernului Republicii Moldova în lupta cu pandemia. Decizia demostrează solidaritatea României cu Republica Moldova. Exprim mulţumiri pentru că pe parcursul ultimelor săptămâni am primit răspunsuri prompte din partea României, în special pentru exportul de medicamente” a spus Oleg Ţulea.

Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, a menţionat că din echipă fac parte mai mulţi medici şi asistenţi medicali ai Armatei Române. 

 „Împreună cu o echipă de medici militari şi asistenţi medicali militari din cadrul direcţiei medicale a Armatei Române, s-a decis să participe împreună cu colegii lor de la structurile de medicină de urgenţă şi cele ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă constituind acest detaşament, care avem convingerea că prin profesionalism şi dedicare vor contribui alături de colegii lor din Republica Moldova la un ajutor substanţial în ceea ce înseamnă salvarea vieţilor şi combaterea acestui virus. Sunt convins că acest schimb de experienţă va fi în beneficiul ambelor părţi. Am adus aici şi o izoletă, sper să fie de mare folos, dar să fie folosită de cât mai puţine ori”, a menţionat Nicolae Ciucă.

„Graniţele nu mai au loc, pentru că virusul nu le cunoaşte. Este momentul în care singurul cuvânt aplicabil este solidaritatea şi cu el prietenia. Avem un motto la SMURD, „Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă”. Cu siguranţă misiunea care este aici va însemna un schimb bilateral al cunoştinţelor. Aceasta misiune va fi numai în beneficiul pacienţilor din Republica Moldova. Din momentul când s-a luat decizia ca această misiune să se desfăşoare, a durat mai puţin de două zile ca lista medicilor să fie completată şi ar mai fi fost doritori. Acest lucru arată un singur aspect, văd oamenii de aici foarte apropiaţi lor”, a declarat Raed Arafat.

Medicii urmează să activeze în centrele spitaliceşti din Chişnău, Bălţi şi Cahul pentru a ajuta cadrele medicale în lupta cu COVID-19.

Comentarii