Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

21 Oct. 2020 / 11:24

Vor fi alocate resurse financiare pentru lichidarea consecinţelor provocate de ploi

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis alocarea a două milioane 62 mii de lei Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, unde au fost grav afectate mai multe case şi terenuri din diferite localităţi, inclusiv din oraşul Comrat. De asemenea, au fost avariaţi doi kilometri de reţea de gazificare şi peste un kilometru de drumuri locale.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, mijloacele financiare vor acoperi pagubele proprietarilor a căror case necesită a fi demolate sau au fost deteriorate parţial în urma inundaţiilor. În total, au fost avariate 45 de locuinţe, opt dintre care nu mai pot fi reparate şi urmează a fi demolate. Pentru aceste familii urmează a fi procurate sau construite alte case.„Suntem în prag de iarnă şi este necesar ca foarte operativ să le asigurăm un loc de trai familiilor care au avut de suferit. Contăm şi pe sprijinul autorităţilor publice locale să identifice resurse suplimentare pentru compensarea pagubelor necesare în acest context. De asemenea, este foarte important să continue investigarea cazului pentru a identifica motivul din care a fost inundat un număr atât de mare de case”, a precizat Ion Chicu.

Amintim că, în urma precipitaţiilor din 29 septembrie, premierul a efectuat o vizită în oraşul Comrat, unde s-a documentat despre situaţia existentă. Ulterior au fost date indicaţii şi, pe parcursul a două zile, au fost curăţate şi evacuate 500 de tone de nămol şi a fost restabilită reţeaua de gaze. Suplimentar, Guvernul a alocat 1,8 milioane de lei din fondul de rezervă, pentru curăţarea albiei râului Ialpug şi amenajarea unui dig de protecţie în oraşul Comrat.

Totodată, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis astăzi alocarea unui ajutor financiar în sumă de 600 mii de lei din fondul de intervenţie al Guvernului, pentru reparaţia reţelelor electrice interne ale Liceului Teoretic ”Olymp” din satul Costeşti, raionul Ialoveni. În urma ploilor, a fost deteriorat acoperişul, sălile de studii şi toate reţelele electrice ale instituţiei.

„Aici învaţă peste 500 de copii şi trebuie să facem tot posibilul pentru a restabili acest obiectiv”, a menţionat premierul Ion Chicu.

De asemenea, membrii comisiei au aprobat acordarea unui ajutor sub formă de materiale de construcţie, necesare pentru înlăturarea daunelor cauzate de ploile puternice din 13 octombrie în satul Căinarii Vechi, raionul Soroca. Materialele de construcţie vor fi utilizate la reabilitarea acoperişului clădirii primăriei, a grădiniţei, dar şi a cinci case din localitate.

Comentarii