Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

25 Feb. 2020 / 15:07

Vreme nefastă pentru albine. Apicultorii din Republica Moldova sunt îngrijoraţi

Vremea generoasă din această perioadă pune albinele în pericol. Apicultorii din Republica Moldova se plâng că insectele s-au trezit la viaţă buimăcite de temperaturile pozitive, iar multe dintre ele au început deja depunerile de ouă. Din această cauză, există riscul ca valul de frig care poate veni să afecteze stupii. Se estimează că aproape 15% din populaţia de albine din Republica Moldova va muri.

Efim Cazac deţine în satul Hristici din Soroca 500 de familii de albine. El spune că în acest an, procesul metabolic al albinelor este mult mai activ, din cauza temperaturilor generoase. Astfel, insectele consumă mai multă hrană, au o rezistenţă mai redusă, dar şi longevitatea mai mică. Albinele au început deja depunerile de ouă.

 „Albinele au început  a face primul zbor de curăţire, asta înseamnă ca se începe dezvoltarea. Dacă va fi primul polen în natură, reginele vor începe a pune puiet şi trebuie să monitorizăm să fie hrană, pentru ele începe acum un consum mai mare”, a menţionat Efim Cazac, apicultor.

Pentru că în această iarnă avem un decalaj între temperaturile de zi şi noapte, multe dintre albine riscă să piară îngheţate.

„Pentru a evita această situaţie dificilă, noi în primul rând o să verificăm hrana, să aibă toate familie, familiile mai slabe le vom strâmtora să fie cât mai compacte şi învelite la maxim, să aibă un confort cât mai mare. Acum nu intrevenim cu anumite tratamente, aşteptăm să ieşim din iarnă cu bine, atunci o să facem primele verificări”, a spus Efim Cazac.

 „În legătură cu temperaturile ridicate, albinele sunt mai active. Foarte multe familii de-acum au puiet pe un fagure sau chiar două. Dacă se întorc zilele răcoroase, atunci albinele nu vor fi capabile să menţină temperatura pe tot spaţiul fagurelui unde este puet”, Andrei Zagareanu, vicepreşedinte Asociaţia Apicultorilor.

Potrivit specialiştilor, mierea pe care o depune acum albina se poate transforma într-un pericol. Din cauza umezelii, aceasta poate intra în fermentaţie şi poate deveni toxică pentru insecte.

 „Să aibă grijă să monitorizeze situaţia familiilor, sănătatea acestora, fiincă deranjarea cuibului acum poate genera pe viitor careva probleme, mă refer la boli. Pe viitor noi recomandăm să verifice starea  sănătăţii albinelor şi după necesitate să intervină cu tratările de rigoare”, a declarat Ion Maxim, preşedinte Asociaţia Apicultorilor. 

Anul trecut, apicultorii din ţara noastră au exportat în ţările europene  patru mii de tone de miere.

Comentarii