Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

29 Sep. 2020 / 10:22

Vremea instabilă ar putea cauza deteriorări ale liniilor de electricitate

În contextul codului galben de avertizare meteorologică, operatorul sistemului de distribuţie a energiei electrice din Republica Moldova atrage atenţia populaţiei, a autorităţilor publice locale şi a agenţilor economici asupra riscului de producere a unor rupturi de conductoare ale liniilor electrice aeriene (LEA), a diferitor deranjamente şi avarii cu situaţii de insecuritate şi întreruperi în furnizarea energiei electrice.

„Securitatea persoanelor este foarte importantă, de aceea vă rugăm să vă asiguraţi că, mai ales pe durata intemperiilor, în special de către copii, sunt respectate regulile de securitate electrică”, se arată în comunicatul emis de instituţie.

Astfel, specialiştii recomandă ocolirea conductoarelor electrice căzute accidental la pământ şi care atârnă suspect de pe piloni sau copaci.

Totodată, se recomandă marcarea locului rupturilor de conductoare electrice şi asigurarea pazei acestuia până la intervenţia electricienilor, pentru a restricţiona astfel accesul persoanelor şi al animalelor domestice în zona de risc de electrocutare.

De asemenea, oamenii sunt rugaţi să nu intervină în instalaţiile electrice, deoarece aceste acţiuni pun în pericol viaţa, să înveţe copiii să respecte regulile de securitate electrică.

„Cereţi-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu ce atârnă suspect, pentru a transmite informaţia respectivă furnizorului de energie electrică sau dacă sunt suficient de maturi să o facă ei cu maximă responsabilitate, oferind serviciului telefonic de 24 de ore toate datele solicitate, inclusiv cele de contact”, se mai menţionează în comunicat.

Oamenii sunt îndemnaţi să raporteze în regim de urgenţă furnizorului de energie electrică despre orice caz suspect.
 
Conform prognozei Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pentru astăzi a fost emis cod galben de instabilitate atmosferică. În aceste condiţii, sunt prevăzute averse însoţite de descărcări electrice şi vânt puternic. Conform meteorologilor, vor cădea averse însoţite de descărcări electrice, ziua puternice (15-49 l/m2), izolat foarte puternice (50-70 l/m2), local vijelie cu rafale de până la 15-18 metri pe secundă.

Comentarii