Ştiri

Sursa imaginii: adevarul.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

14 Aug. 2019 / 16:51

Ziua de 23 august ar putea fi declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare

În debutul şedinţei de Guvern, Premierul Maia Sandu a solicitat Cancelariei de Stat să pregătească o Hotărâre de Guvern, prin care ziua de 23 august va fi declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare. Iniţiativa vine în concordanţă cu Rezoluţia Parlamentului European din 2009, prin care solicită instituirea unei asemenea zile şi cu Declaraţia Parlamentului European din 2008, prin care ziua de 23 august a fost proclamată Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului.

În Rezoluţie este subliniată importanţa păstrării memoriei trecutului şi se reconfirmă poziţia solidară împotriva tuturor regimurilor totalitare, indiferent de natura lor ideologică. Guvernul Republicii Moldova condamnă toate crimele împotriva umanităţii şi încălcările grave ale drepturilor omului, recunoaşte suferinţele tuturor victimelor regimurilor totalitare şi autoritare şi declară că pacea şi reconcilierea, bazată pe păstrarea memoriei victimelor, democraţia şi respectarea drepturilor omului reprezintă unicul model de dezvoltare pe care îl va urma.

De asemenea, Premierul Maia Sandu a precizat că astăzi, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate, a atenţionat serviciul Combaterea Spălării Banilor, care se află în subordinea Guvernului, să nu saboteze investigarea subiectelor ce ţin de furul miliardului şi alte scheme de corupţie. Prim-ministrul a venit şi cu un mesaj pentru toate instituţiile din subordinea Guvernului: ,,Să nu încerce să saboteze, să ia toate solicitările în serios pentru că noi cu toţii avem o responsabilitate în faţa legii şi în faţa cetăţenilor. Cei care îşi vor permite să nu-şi îndeplinească obligaţiile, vor plăti pentru această atitudine.”, a precizat Maia Sandu.

Totodată, în cadrul şedinţei de Guvern, Maia Sandu a menţionat subiectul despre aprovizionarea cu produse alimentare în instituţiile educaţionale, în special despre situaţiile grave care se întâmplă. ,,Eu m-am convins că Direcţiile de învăţământ au o atitudine neserioasă, iresponsabilă, în special Direcţia de învăţământ Chişinău.” Prim-ministrul a solicitat Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării împreună cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi ANSA să prezinte soluţii concrete pentru a evita cazurile de intoxicare a copiilor cu produse alterate. Maia Sandu a propus şi elaborarea unei liste negre a furnizorilor de produse care încearcă să vândă statului produse alterate sau de proastă calitate.  

 

 

Comentarii