Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Frisk Cristian

Ştiri / Sport

14 Mar. 2019 / 21:36

Trofeul Henri Delaunay va fi expus la Bucureşti

Trofeul Henri Delaunay, ce va fi decernat câştigătoarei Turneului Final UEFA EURO 2020, va fi expus la Arena Naţională din Bucureşti vineri, 15 martie 2019, începând cu ora 13:00. Accesul publicului este liber, fanii fotbalului având posibilitatea să se fotografieze alături de cupa originală, din argint masiv.

 

Primii 2020 de vizitatori vor primi un bilet de tombolă, iar a doua zi, prin tragere la sorţi, vor fi desemnaţi 11 câştigători care vor primi câte un tricou al Naţionalei semnat de ambasadorii EURO 2020 la Bucureşti. 

Bucureştiul este unul dintre cele 12 oraşe care vor găzdui EURO 2020. Este o ediţie aniversară, care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European. România este una dintre cele 17 naţiuni care au participat la toate preliminariile Campionatului European. Astăzi se luptă în calificări 55 de naţiuni. Bucureştiul va găzdui trei meciuri ale grupei C, pe 14, 18 şi 22 iunie 2020, şi o optime de finală pe 29 iunie 2020. Dacă se va califica, Naţionala României va fi repartizată în grupa C şi va juca cel puţin două meciuri la Bucureşti.

La evenimentul de la Arena Naţională va fi amenajat şi un punct de informare dedicat celor interesaţi de programul de voluntariat EURO 2020. Persoanele prezente la stadion pe 15 martie vor putea afla toate detaliile despre acest subiect şi se vor putea înregistra pentru a afla următorii paşi. În organizarea EURO 2020 la Bucureşti vor fi implicaţi peste o mie de voluntari cu vârsta peste 18 ani.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti şi Federaţia Română de Fotbal.

Trofeul Henri Delaunay, acordat câştigătoarei Campionatului European de fotbal, poartă numele primului Secretar General al UEFA, care a avut ideea organizării unei astfel de competiţii continentale. Din păcate, Henri Delaunay a murit în 1955, cu 5 ani înainte să-şi vadă proiectul pus în practică. Fiul său Pierre a fost desemnat să creeze trofeul care să fie oferit învingătorilor, cu dreptul de a-l păstra timp de 4 ani, până la următoarea ediţie a Campionatului European.

Pentru turneul din 2008 a fost realizată o nouă versiune a cupei, mai impozantă, întrucât vechiul trofeu intrase deja în umbra altor trofee ale UEFA din zona competiţiilor de club continentale. Noua cupă Delaunay este din argint masiv, în greutate de 8 kilograme şi cu o înălţime de 60 centimetri, cu 2 kilograme mai mult decât vechiul trofeu şi cu 18 centimetri mai înaltă. Soclul de marmură a fost înlocuit cu unul mai mare de argint, iar numele câştigătoarelor sunt acum gravate pe spatele trofeului.

Design-ul iniţial a fost creat de către Casa de bijuterii Chobillon şi cumpărat ulterior de Casa Arthus-Bertrand din Paris. Noul trofeu a fost produs de casa londoneză Asprey, care a mai creat şi Cupa Americii.

Spaniolul Iker Casillas a fost primul fotbalist care a ridicat noul Trofeu Delaunay deasupra capului, după ce echipa sa, Spania, a câştigat Campionatul Europan în 2008.

Trofeul Delaunay va fi înmânat câştigătoarei EURO 2020 la Londra, după finala de pe stadionul Wembley din 12 iulie 2020.

Comentarii