Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Telefilm News

30 Iun. 2020 / 13:49

Un grup de tineri cineaşti moldoveni învaţă să realizeze documentare în baza experienţei germane

„Telefilm-Chişinău” organizează în aceste zile un atelier de instruire „Planificarea şi realizarea filmelor documentare despre drepturile omului şi problemele sociale”, care este ţinut de regizoarea din Germania Irene Langemann. 10 proiecte de filme documentare au fost selectate în cadrul acestui program, iar la final, cele mai bune idei vor primi suport pentru a fi realizate.

Din cauza pandemiei de Coronavirus, seminarul a fost amânat pentru o săptămână, însă, pentru evitarea riscurilor de îmbolnăvire, instruirea se desfăşoară în regim online.  

„Pentru mine este o experienţă inedită de a face un training online. Este total diferit. Am avut o frică mare că poate fi neatractiv sau mai puţin interesant, însă după prima zi de training am depăşit această stare, pentru că, în primul rând, acest proiect ne oferă posibilitatea de a ne întâlni cu regizoarea Irene Langemann, care nu este pentru prima dată în Republica Moldova. Ea colaborează cu noi deja a treia oară şi de fiecare dată interacţiunea cu ea a dat rezultate bune”, menţionează Mircea Surdu, directorul Departamentului „TeleFilm-Chişinău” al IP Compania „Teleradio-Moldova”.

  


Mai mult de atât, şi regizoarea de filme documentare şi-a exprimat admiraţia faţă de entuziasmul, dar şi profesionalismul cineaştilor de la noi.  

„Sunt foarte bucuroasă pentru oportunitatea de a ţine un nou training pentru cineaştii din Republica Moldova. Voi încerca să transmit câte ceva din experienţa mea de a realiza un film documentar, ţinând cont de standardele şi valorile europene. Pandemia ne-a lipsit de posibilitatea întâlnirii pe viu, dar sunt convinsă că vom avea un seminar online reuşit, iar în final vom avea definitivate mai multe concepţii pentru viitoare filme documentare”, a remarcat Irene Langemann.

„Am cunoscut-o pe Irene Langemann în cadrul unui alt workshop acum câţiva ani. M-a inspirat atât de mult încât la scurt timp mi-am schimbat viaţa la 360 de grade şi am plecat la Bucureşti să mă reprofilez spre cinematografie. Îmi doream foarte mult să particip la workshopul de acum, pentru că experienţa Irenei este foarte valoroasă şi mediul pe care îl creează în jur este foarte productiv. Ideea de documentar pe care o dezvolt este despre un tânăr care la rândul lui m-a inspirat în trecutul meu jurnalistic. Încă de atunci ştiam că povestea vieţii lui este un subiect de film, dar abia acum am prins curaj şi am deprins cunoştinţe în plus care mă pot ajuta să fac acest lucru”, ne-a povestit Ana Gurdiş, participantă, studentă la regie film, Bucureşti.

„Pentru un student, experienţa acumulată pe parcursul atelierului, în combinaţie cu sesiunea de pitching de pe final, constituie un bun început de însuşire a formatului după care funcţionează strângerea de fonduri pentru un potenţial proiect. Ideea mea de documentar se axează pe istoriile a câţiva recruţi ai Armatei Naţionale, începând cu perioada de recrutare, în care ei îşi părăsesc zona de confort, în încercarea de a le înţelege decizia de a se înrola şi terminând cu absolvirea serviciului militar”, menţionează Mihai Nichiforeac, student regie film.

„Eu am participat la acest atelier datorită pasiunii mele pentru filmele documentare, dar şi datorită dorinţei mele de a deveni eu autoarea. Am decis să abordez o temă delicată, şi anume, anxietatea, pentru că sănătatea mintală este la fel de importantă ca şi a corpului. Cea mai mare aşteptare a mea de la acest atelier este să mă ajute să îmi pun în aplicare ideea şi să creez un film documentar revelator”, a spus Georgiana Fânaru, jurnalistă.

Atelierul se desfăşoară în perioada 29 iunie-3 iulie şi este organizat cu suportul Consiliului Europei în parteneriat cu Compania „Teleradio-Moldova” şi face parte din proiectul „Promovarea standardelor europene în reglementarea domeniului audiovizualului din Republica Moldova.
 

Comentarii