Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Telefilm News

12 Sep. 2018 / 18:45

Documentarele „Teatrul Mare din Soroca” şi „Legământ” vor fi lansate la Chişinău

După ce au fost arătate publicului din localităţile în care au fost concepute şi filmate, documentarele „Teatrul Mare din Soroca” şi „Legământ”, turnate la studioul TeleFilm – Chişinău al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului (IPNA) Compania „Teleradio – Moldova”, vor fi lansate sâmbătă, 15 septembrie la Chişinău. Lansarea va avea loc la Cinematograful „Patria – Loteanu”.

Revenită din municipiul Soroca şi satul Ţaul din raionul Donduşeni, unde fuseseră arătate în premieră documentarele „Teatrul Mare din Soroca” şi „Legământ”, echipa studioului TeleFilm – Chişinău acum se  pregăteşte de lansarea acestor producţii la Chişinău. Reporterul de la TRM.MD a surprins întreaga echipă în forfota pregătirilor. Deşi păreau foarte ocupaţi şi chiar îngrijoraţi, jurnaliştii, autori de filme documentare, dar şi liderul echipei, şi-au descreţit frunţile şi au zâmbit, au împărtăşit cu plăcere din impresiile aduse din cele două deplasări făcute prin ţară.

„Emoţiile sunt foarte mari înaintea fiecărei lansări. Pentru noi contează mult cum apreciază publicul filmele noastre şi cum reacţionează oamenii. Dar ţin să vă zic că am revenit din cele două deplasări făcute la Soroca şi la Ţaul cu o încărcătură energetică deosebită. Am văzut ochii sinceri ai oamenilor, am comunicat cu ei. A fost o atmosferă de nedescris, incomparabilă cu cea de la tallk-show-rile pe care le fac la televiziune cu participarea politicienilor sau a demnitarilor de stat”, ne-a mărturisit directorul Departamentului „TeleFilm – Chişinău”, Mircea Surdu.

„Pentru prima data la Cetatea Soroca a fost proiectată o peliculă. A fost ceva spectaculos să urmăreşti această simbioză dintre cetatea medievală, documentarul, care reda crâmpeie din viaţa cotidiană şi ochii curioşi ai publicului. Vom participa cu documentarele noastre la concursurile şi festivalurile internaţionale”, a menţionat Eugeniu Popovici, autorul documentarului „Teatrul Mare din Soroca”. 

„Documentarul „Legământ” a fost arătat în premieră locuitorilor din satul Ţaul, anume acolo a fost conceput acest film. Filmul redă drama unui locuitor, iar prin prisma acestui protagonist am redat de fapt un fenomen, care face parte din viaţa locuitorilor din Ţaul. Oamenii erau dornici de proiecţii. La lansare au venit oameni din cartierele, unde au fost făcute filmările, au rămas foarte impresionaţi, dar şi eu am revenit la Chişinău cu sentimente de bucurie şi împlinire”, a povestit Lucia Tăut, autoarea filmului documentar „Legământ”.

Cele două documentare „Teatrul Mare din Soroca” şi „Legământ” acum vor fi lansate la Chişinău. Premiera va avea loc sâmbătă, 15 septembrie la Cinematograful „Patria – Loteanu”, cu începere d ela ora 15:00.

Mircea Surdu, directorul Departamentului „TeleFilm – Chişinău” a anunţat că echipa munceşte acum la un alt documentar, care va fi lansat în luna octombrie în satul Pepeni din raionul Sângerei.

Amintim că activitatea studioului „TeleFilm – Chişinău” a fost relansată graţie sprijinului oferit de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană prin intermediul proiectului „Promovarea libertăţii şi pluralismului mass-media în Republica Moldova”.

Comentarii