Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Telefilm News

14 Feb. 2019 / 15:55

Documentarele „TeleFilm – Chişinău”, proiectate la Consiliul Europei

Şase documentare din ciclul „Europa mea” şi filmul „Teatrul Mare din Soroca”, distins cu Premiul ADAMI – 2018 pentru Diversitate Culturală au fost proiectate la Consiliul Europei pe 8 februarie, în cadrul reuniunii de totalizare a proiectului „Promovarea libertăţii şi pluralismului mass-media în Republica Moldova”, implementat cu sprijinul Consiliului Europei şi Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei permanente a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei.

“Proiectul dat a contribuit la iniţierea unor dezbateri serioase privind pluralismul media şi crearea unui dialog între presă şi instituţiile menite să asigure funcţionarea unei media independentă inerentă unui stat de drept. Astfel în semn de apreciere şi mulţumire pentru partenerii acestui proiect, a fost prezentat filmul documentar „Teatrul Mare din Soroca”, în regia lui Eugeniu Popovici, distins cu premiul ADAMI 2018 pentru Diversitatea Culturală din Europa de Est”, a declarat în deschiderea evenimentului Corina Călugăru, reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei.

Patrick Penninckx, şeful departamentului Societatea informaţională al Consiliului Europei a subliniat că producerea a opt filme documentare în cadrul acestui proiect este cel mai vizibil rezultat.

„Aceste rezultate ne demonstrează că proiectele noastre funcţionează drept catalizatoare de schimbare, iar partenerii realizează această schimbare şi profită de aceste oportunităţi”, a opinat oficialul Consiliului Europei.

Mircea Surdu, directorul Telefilm - Chişinău, prezent la eveniment, a mulţumit pentru suportul acordat, ţinând să sublinieze importanţa filmului documentar, care e o mostra de jurnalism specializat, mai profund, ce aduce în vizorul publicului tematici sociale şi culturale acute şi importante pentru o societate tânără în tranziţie, precum este cea a Republicii Moldova.

Proiectul a fost implementat pe o durată de doi ani şi este parte componentă a Planului de Acţiuni (PA) al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020.

„Planul de Acţiuni este, desigur, departe de a fi complet: urmează să fie realizate mai multe activităţi în vederea consolidării capacităţilor naţionale în continuarea reformelor demarate. Consiliul Europei apreciază foarte mult eforturile Reprezentanţei Permanente de a ne angaja în mod constructiv - cu iniţiative precum reuniunea de azi. Avem nevoie de sprijin continuu pentru a consolida şi mai mult pluralismul mass-media şi pentru a ajuta Republica Moldova să realizeze progrese în provocările cu care se confruntă în acest domeniu. Pe măsură ce munca noastră continuă, filmul premiat este o reamintire potrivită a bunului pe care îl putem realiza”, a subliniat secretarul general adjunct al Consiliului Europei Gabriella Battaini-Dragoni.

Proiectul „Promovarea libertăţii şi pluralismului mass-media în Republica Moldova”, implementat cu sprijinul Consiliului Europei şi Uniunii Europene a contribuit la elaborarea şi adoptarea noului cadru normativ, inclusiv a Codului serviciilor media audiovizuale, dar şi la dezvoltarea capacităţilor media ale instituţiilor beneficiare, precum Consiliul Audiovizualului, IPNA Compania „Teleradio - Moldova”, „Teleradio - Găgăuzia”, crearea Centrului de instruire Continuă la „Teleradio - Moldova”, relansarea studioului „Telefilm-Chişinău”.

Comentarii