Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Telefilm News

05 Sep. 2018 / 14:56

Premiera „TeleFilm – Chişinău”: Două documentare vor fi lansate la Soroca şi Ţaul

„TeleFilm – Chişinău”, studio de filme documentare din cadrul Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”, lansează două producţii noi. Pelicula „Teatrul Mare din Soroca” va fi proiectată în premieră joi, 6 septembrie la Cetatea Soroca şi documentarul „Legământ” va fi lansat vineri, 7 septembrie, în satul Ţaul din raionul Donduşeni.

Echipa „TeleFilm – Chişinău” este aşteptată mâine la Soroca, unde va avea loc lansarea documentarului „Teatrul Mare din Soroca”,  realizat de jurnalistul Eugeniu Popovici.

„Teatrul Mare din Soroca” este un film despre comunitatea romilor din Soroca. Despre tot ce se întâmplă în viaţa lor, parcă desprinsă dintr-o piesă de teatru”, a mărturisit autorul.

Eugeniu Popovici a povestit pentru TRM.MD că a conceput acest documentar prin prisma a doi eroi pentru a reda mai bine caracterele şi modul de viaţă al romilor.

„Un film despre Nicolae şi Puşca, eroii principali care reprezintă foarte bine caracterele, modul de gândire al romilor, modul de trai, relaţiile cu familia, societatea. Puştiul şi ghicitoarea ne aduc mai aproape de firea excentrică a romilor de pe dealul de la Soroca”, a mai spus autorul documentarului.
Pelicula va fi proiectată în premieră joi, 6 septembrie la ora 19:00 la Cetatea Soroca, intrarea este liberă.

Vineri, echipa va poposi în satul Ţaul din raionul Donduşeni la o nouă lansare. Localitatea a servit drept sursă de inspiraţie pentru jurnalista Lucia Tăut care a conceput filmul „Legământ”. Este un documentar despre locuitorii acestui sat, care în virtutea anumitor împrejurări şi-au remodelat destinele.

„În perioada sovietică studenţi de diferite naţionalităţi erau trimişi de la Moscova să înveţe la un Colegiu agricol, amplasat într-o localitate din nordul Republicii Moldova. Astfel, în perioada anilor 70-80, ai secolului trecut, la Colegiul din satul Ţaul, raionul Donduşeni au învăţat tineri, reprezentanţi ai mai multor etnii din ţările în curs de dezvoltare din Africa, Asia, America Latină. În acea perioadă în Ţaul s-au format mai multe familii mixte, în majoritatea cazurilor acestea s-au destrămat, copiii fiind crescuţi de un singur părinte sau de bunici”, povesteşte jurnalista Lucia Tăut.

Protagonistul filmului este Eduard Racu, tatăl fiind african, de pe insulele Capul Verde, iar mama băştinaşă din localitate. Copleşit de emoţii şi de dorul de părinţi, Eduard Racu îşi povesteşte viaţa. De la vârsta de nouă ani băiatul fusese lăsat în grija bunicilor. Tatăl lui Eduard revenise în ţara sa d ebaştină imediat după încheierea studiilor , ulterior şi mama lui plecase în Rusia.

„Pe parcursul filmului, Eduard Racu, îşi exprimă emoţiile pe care le-a trăit în copilărie şi dorinţa de a-şi vedea bunica din Capul Verde, povesteşte despre satul în care s-a născut, despre oamenii care i-au fost alături, despre buneii care l-au crescut”, a spus Lucia Tăut.

Documentarele „Teatrul Mare din Soroca” şi „Legământ” sunt produse la studio „TeleFilm – Chişinău” în baza proiectului „Promovarea libertăţii şi pluralismului mass-media în Republica Moldova”, sprijinit de Uniunea Europeană şi Consiliul Europei.

Amintim că activitatea studioului „TeleFilm – Chişinău” a fost relansată pe 20 februarie 2018.

Comentarii