Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Comunicate TRM

31 Mai 2019 / 16:00

Olga Bordeianu – vicepreşedinte al Comitetului TV al Uniunii Europene de Radiodifuziune

În perioada 27-30 mai curent, preşedinta Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM), Olga Bordeianu, a participat la sesiunile Asambleei TV a Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER), în Porto, Portugalia, în cadrul căreia a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al Comitetului TV al Uniunii Europene de Radiodifuziune.

Asambleea TV este organizată anual şi se discută teme strategice, se organizează schimburi de informaţii şi experienţe şi se recepţionează informaţii despre rezultatele studiilor şi proiectelor majore. Asambleea TV reuneşte manageri de televiziune de rang înalt ai membrilor UER şi articulează interesele membrilor cu privire la strategia generală şi politicile care urmează să fie implementate de UER cu privire la chestiunile legate de televiziune. Aceasta oferă un forum pentru schimb de informaţii şi experienţă între membrii săi, cu discuţii profesionale pe teme relevante pentru activităţile din sectorul de televiziune şi informaţii cu privire la activitatea desfăşurată de Comitetul TV şi grupurile sale de experţi.

Comitetul TV al UER supraveghează operaţiunile serviciilor TV din cadrul UER şi ajută la direcţionarea activităţilor operaţionale şi strategice. Comitetul TV monitorizează evoluţia evenimentelor, precum Concursul de Cântec Eurovision, Eurovision Junior, aprobă strategia serviciilor de televiziune, gestionează fondul de dezvoltare al televiziunii şi este responsabil de activitatea de coproducţie şi schimb de programe în toate genurile care implică membrii UER.

Prezenţa Companiei „Teleradio-Moldova” în cadrul Comitetului TV reprezintă un rezultat mult aşteptat al unui efort constant şi îndelungat de promovare şi consolidare a participării Republicii Moldova în comunităţile europene de profil. În calitate de membru activ al UER timp de peste 20 de ani, TRM a fost evaluată ca un radiodifuzor cu mic potenţial de participare în procesul decizional al UER, fapt care se va schimba radical după ce a fost obţinută funcţia de vicepreşedinte al Comitetului TV de către Olga Bordeianu, preşedinta TRM. Succesul dat este o etapă majoră către consolidarea relaţiilor cu alţi radiodifuzori publici, care şi-au dat votul de încredere, dar şi evidenţiază reuşita Republicii Moldova la nivel european. Cu paşi mici, dar siguri radiodifuzorul public moldovenesc obţine teren în faţa altor instituţii mass-media, contribuind la creşterea nivelului de încredere nu doar în conţinutul mediatic produs, dar şi în capacitatea acestuia de a îmbunătăţi relaţiile cu partenerii străini şi de a schimba atitudinea uneori critică la adresa TRM, în particular, şi a Republicii Moldova, în general.  

Eforturile depuse pe parcursul unei perioade îndelungate au dat roadele mult aşteptate prin alegerea şi susţinerea candidaturii preşedintei TRM, Olga Bordeianu, nu în calitate de membru, dar cu precădere la funcţia de vicepreşedinte al Comitetului. În consecinţă, va fi sesizată prezenţa TRM la nivel european, nu doar prin faptul că va avea mai multe posibilităţi de schimb de programe, experienţă, coproducţie, dar va avea un cuvânt de spus în procesul decizional al UER, astfel îmbunătăţind imaginea TRM în faţa altor radiodifuzori publici europeni de top, cu o activitate în domeniu mai îndelungată şi cu posibilităţi financiare şi umane mai mari.

Comitetul se reuneşte de 4 ori pe an, restul activităţii fiind efectuat în mod electronic. Mandatul se acordă pentru un termen de 2 ani.

 

Componenţa Comitetului TV pentru 2019-2021:

Preşedinte

Markus Sterky, SVT (Suedia)

Vicepreşedinţi

Ana Maria Bordas, RTVE (Spania)
Olga Bordeianu, TRM (Moldova)
Nicola Caligiore, RAI (Ital
ia)
Dermot Horan, RTE (Irland
a)

Membri

Albrecht Bischoffshausen, ARD (Germania)
Natalija Gorscak, RTVSLO (Slovenia)
Faruk Güven, TRT (Tur
cia)
Petri Jauhiainen, YLE (Finland
a)
Arnaud Ngatcha, FTV (Fran
ţa)
Ekaterina Orlova, RTR (
Federaţia Rusă)
Matt Travers, BBC (
Marea Britanie)
Bakel Walden, SSR SRG (
Elveţia)

 

După prezentarea rezultatelor alegerilor, Olga Bordeianu a mulţumit organizatorilor şi celor care au votat pentru ea, astfel manifestându-şi încrederea nu doar în ea ca manager al radiodifuzorului public naţional, dar şi într-o ţară mică, dar cu aspiraţii mari. „Mă simt onorată să ocup funcţia de vicepreşedinte al Comitetului TV şi, în acelaşi timp, conştientizând importanţa şi amploarea organizaţiei, îmi asum responsabilitatea de a contribui la intensificarea relaţiilor de colaborare în privinţa coproducţiei cu diverşi radiodifuzori din Europa şi de a mă implica în procesele decizionale, dar şi organizaţionale din cadrul Comitetului, astfel încât rezultatele muncii mele, cot la cot, cu alţi membri ai Comitetului să aibă rezultate pe termen lung pentru Comitet, pentru TRM, dar şi pentru alte posturi radio-TV din ţările europene. Televiziunea este o componentă vitală a mediului de difuzare, iar obiectivul comunităţii de televiziune UER este de a se asigura că, acţionând în mod colectiv, în interesul comun, membrii UER pot realiza mult mai mult, decât ar putea realiza singuri”, a menţionat preşedinta TRM.

 

Amintim că Uniunea Europeană de Radiodifuziune este o alianţă a radiodifuzorilor publici, care a fost fondată la 12 februarie 1950. În prezent are 73 de membri activi în 56 de ţări şi 34 de membri asociaţi în 20 de ţări. IPNA Compania ”Teleradio-Moldova” este membru activ al UER din anul 1993.

 

 

Serviciul comunicare şi relaţii internaţionale

IPNA Compania „Teleradio-Moldova”

Comentarii