Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Comunicate TRM

20 Iul. 2023 / 13:44

Reuniune la Bacău. Impulsionarea absorbţiei fondurilor europene de către Republica Moldova în colaborare cu autorităţile judeţene

Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova (IDEP), în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST şi Consiliul Judeţean Bacău, cu sprijinul Centrului de Afaceri şi Expoziţii Bacău, a organizat evenimentul „Impulsionarea absorbţiei fondurilor europene de către Republica Moldova - ţară candidată la UE”.

Evenimentul, care a avut loc în data de 17 iulie 2023, a avut drept scop promovarea parteneriatelor transfrontaliere şi prezentarea de exemple de bune practici între Republica Moldova şi România în domenii de interes, precum administraţie, educaţie, sănătate, mass-media şi mediul de afaceri. Obiectivul principal a fost de a impulsiona absorbţia fondurilor europene în Republica Moldova, în contextul deţinerii statului de candidat la aderarea Uniunea Europeană.

La eveniment au participat 100 de oaspeţi din Republica Moldova şi omologi din România.

Din Republica Moldova a venit un grup multidisciplinar, şi anume:

- conducerea a 10 raioane,

- conducerea a 19 spitale de importanţă naţională şi regională,

- reprezentanţi a 4 universităţi,
- conducerea a 12 instituţii de educaţie timpurie, reprezentanţi din Învăţământul primar, Învăţământul gimnazial, Învăţământul liceal,

- reprezentanţi ai 3 direcţii de educaţie raională,
- reprezentanţii I.P. Compania „Teleradio Moldova”, Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naţionale şi ai Centrului Naţional de transfuzie a sângelui etc.
 

Prin intermediul prezentărilor, discuţiilor şi sesiunilor de lucru au fost create oportunităţi de schimb de experienţă şi au fost identificate modalităţi eficiente de a spori absorbţia fondurilor europene în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului a fost menţionată susţinerea autorităţilor centrale ale Republicii Moldova în demersul lor de integrare europeană, prin dialoguri interinstituţionale şi constituirea echipelor de proiect mixte moldo-române.

În rezultat, au fost stabilite parteneriate interumane, ce urmează a fi transformate în parteneriate interinstituţionale, fapt ce va asigura cadrul necesar pentru parteneriate durabile şi formarea echipelor de proiect mixte moldo-române. În prima parte a evenimentului au avut loc discuţii punctuale, iar preşedintele administraţiei judeţene, Valentin Ivancea, a oferit exemple de bune practici reprezentanţilor din Republica Moldova, astfel încât aceştia să fie cât mai pregătiţi pentru depunerea de proiecte şi, implicit, atragerea de fonduri europene.

Discuţiile au fost urmate de o serie de vizite de lucru la:

Aeroportul Internaţional «George Enescu» Bacău;

Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău;

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău;

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protectia Copilului Bacău.

IDEP a demonstrat preocupare constantă pentru perspectiva de integrare europeană a Republicii Moldova, oferind lunar sesiuni de formare pentru managerii instituţiilor publice moldoveneşti, începând cu ianuarie 2022. Aceste sesiuni de formare au atras peste 930 de participanţi şi au avut un impact semnificativ în pregătirea specialiştilor moldoveni în atragerea şi gestionarea fondurilor europene.

IDEP Moldova este o organizaţie apolitică, recunoscută la nivel naţional, regional şi european, pentru iniţiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene şi regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt.


Vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău

Vizita la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău

Comentarii