Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Comunicate TRM

26 Ian. 2021 / 18:05

„Eurovision Song Contest-2021”: Pandemia schimbă regulile de joc

Instituţia Publică (IP) Compania „Teleradio-Moldova” anunţă ultimele decizii privind participarea Republicii Moldova la „Eurovision Song Contest-2021”. Membrii Comitetului de organizare a Concursului European de Cântec (etapa naţională) s-au reunit pentru a discuta despre condiţiile în care Republica Moldova îşi va putea delega participantul la „Eurovision-2021”, în condiţii de pandemie şi restricţii ce limitează capacitatea de organizare a unor show-uri tradiţionale.

Desfăşurarea unei selecţii Naţionale în varianta clasică practicată de IP Compania „Teleradio Moldova” pe parcursul ultimilor ani este imposibilă, deoarece nu va putea fi asigurată respectarea regulilor impuse de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Membrii Comitetului de organizare au remarcat faptul că doar personalul de creaţie şi cel tehnic minim necesar pentru organizarea spectacolului de preselecţie depăşeşte limita impusă de 50 de persoane. Totodată, nici distanţarea socială nu poate fi asigurată în ambianţa restrânsă a unui studio televizat.

Având în vedere faptul că artistul selectat la ediţia din 2020 nu a avut posibilitatea să participe din cauza forţei majore, Comitetul de organizare a decis ca Nataliei Gordienco să i se ofere şansa de a reprezenta Republica Moldova la ediţia din 2021. Conform rigorilor anunţate de Uniunea Europeană pentru Radio Televiziune (UERT-EBU), interpreta va prezenta o nouă piesă şi conceptul scenic în termen de până la 8 martie 2021.

Din cauza situaţiei pandemice generate de coronavirus, UERT şi organizatorul local din Ţările de Jos, căruia i s-a oferit dreptul de a organiza ediţia 2021, în virtutea circumstanţelor din 2020, au instituit un şir de măsuri pentru ca „Eurovision Song Contest-2021” să fie organizat cu certitudine. UERT a elaborat patru scenarii care ar asigura organizarea concursului în orice circumstanţe:

  1. Eurovision cu implementarea conceptului din anii precedenţi, nouă show-uri, public în sală;
  2. Eurovision social distanţat: cu delegaţii şi colective artistice limitate numeric, restricţii pentru publicul din sală;
  3. Un format şi mai restrâns de organizare a Eurovision, fără public în sală, restricţii de călătorie pentru unele ţări participante din zona roşie care vor evolua doar în baza înregistrărilor video prealabile, fără participarea fizică în ţara organizatoare a concursului;
  4. Cel mai restricţionat mod de organizare Eurovision. Fără public, iar toţi participanţii vor concura în baza înregistrărilor video prealabile.

Decizia privind scenariul „Eurovision Song Contest-2021” va fi aprobată în perioada 3-8 februarie.

Comentarii