Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

05 Dec. 2021 / 20:14

A fost inaugurat un muzeu în memoria scriitorului Victor Dumbrăveanu(VIDEO)

Aniversarea de 75 de ani de la naşterea regretatului scriitor Victor Dumbrăveanu a fost marcată prin inaugurarea unui muzeu literar în satul de baştină. La Corlăteni, raionul Râşcani, a fost readusă în circuit opera şi personalitatea lui Victor Dumbrăveanu, relatează Mesager.


A fost o sărbătoare de suflet pentru consătenii, care şi-au dorit astfel să perpetueze memoria scriitorului care le-a dus faima în lume, dar şi pentru confraţii de condei de la Chişinău.

„Mă bucur că a fost iniţiativa locuitorilor. Victor Dumbrăveanu a plecat din sat cu nişte gânduri, nişte grijii pe care le aduce peste ani în cărţile sale de unde avem multe de a învăţa. Este un rezultat îmbucurător pentru noi, o cale de a cunoaşte opera lui şi de a o promova şi transmite generatiilor viitoare”, a menţionat bibliotecara Feodosia Butuşanu. 
„Ghidul vizitatorilor la prima incursiune în viaţa şi activitatea scriitorului a fost fiica scriitorului, Doina, care a dăruit muzeului valoroase obiecte personale, cărţi, dar şi unele manuscrise ale lui Victor Dumbrăveanu. „Am adus şi o icoană realizată de Aurel Dascăl „Maica Domnului” cu pruncul, nu ştiu cand a apărut aceasta icoana în casa părinţilor meu, dar o ţin minte dintotdeauna”, a spus Doina Dumbrăveanu-Munteanu. 

Un alt dar este portretul sugestiv al lui Victor Dumbrăveanu, cu o apăsare în dreptul inimii.

„Tata a scris un roman pentru adolescenţi, pentru tineri „Pasărea din noi”. Cu această ocazie pictorul Nicolae Curoş a realizat aceste portret al tatălui pe care l-am intitulat „Pasărea lui Victor Dumbrăveanu, iubirea pentru lume”. Pasărea nu semnifică nimic altceva decât inima generoasa, inima bună pe care a dăruit-o semenilor”, a mai adăugat fiica scriitorului. 

„Am venit cu un mesaj de apreciere pentru această comemorare a scriitorului Victor Dumbrăveanu. Suntem onoraţi să dăruim Muzeului de la Corlăteni o pagina de manuscris din romanul „Iubirea noastra-i ca şi ura”, a spus scriitoarea Margareta Curtescu. 

„Victor Dumbrăveanu, spre sfârşitul vieţii, ne-a dat un roman foarte serios despre perioada interbelică umplând un gol tematic. „Iubirea noastra-i ca şi ura”, în care apar protagoniştii acestui timp, monştrii politici, iubirea”, a remarcat academicianul Mihai Cimpoi. 

Şi foştii colegi de la revista „Moldova” şi-l amintesc cu drag pe Victor Dumbrăveanu.

„De fapt, „Moldova” a fost prima revista cu stil unde eram ca într-o familie. Victor a fost pentru mine ca un frate mai mare. Ceea ce-mi place cel mai mult este că a scris pentru adolescenţi într-o perioadă când copii nu aveau ce să citească în acest domeniu. Mă bucur că satul a găsit mijloace pentru a completa un muzeu atât de important”, a menţionat scriitoarea Larisa Turea. 

Participanţii la inaugurarea Muzeului au semnat o scrisoare adresată Ministerului Educaţiei în care solicită introducerea operei  lui Victor Dumbrăveanu în manualele şcolare. 

Scriitorul s-a stins din viaţa la 4 decembrie 2011. Gimnaziul şi o stradă din Corlăteni îi poarte numele, iar acum şi Muzeul literar îi va perpetua memoria.
 

Comentarii