Ştiri

Sursa imaginii: jurnal.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Cultură

18 Iun. 2022 / 17:55

Au fost desemnate cele mai bune cărţi ale anului 2021 (VIDEO)

Cele mai bune cărţi ale anului 2021 au fost desemnate în cadrul Galei Premiilor Literare. Eugen Doga, Claudia Partole, Leo Butnaru, Ionela Hadârcă, Alexandru Vakulovski sau Victoria Kirilov sunt doar câteva dintre prezenţele notorii care s-au învrednicit cu premii pentru performanţele obţinute pentru creaţia artistică, transmite Moldova 1.


Acţiunea a fost organizată de Uniunea Scriitorilor din Moldova şi primăria capitalei, iar partener media al evenimentului este Compania „Teleradio-Moldova”.

În acest an Premiul de Excelenţă a fost oferit poetului, prozatorului şi publicistului, Ion Anton, Premiul OPERA OMNIA i-a fost conferit lui Arcadie Suceveanu, iar Cartea de Poezie şi Cartea de Proză aparţine Mariei Pilchin şi lui Val Butnaru.

Cartea de istorie literară a fost desemnată „Un tărâm al literarului", semnată de Mircea V. Ciobanu. Nadejda Ivanov şi Victoria Kirilova au fost premiate pentru debut. Sergiu Pavlicenco a obţinut Premiul „Relaţii Culturale".

„Pentru mine a fost o adevărată surpriză, nici nu ştiam că există aşa premiu. Toată viaţa am fost fidel acestui domeniu. Desigur că sunt mulţumit că această muncă a mea a fost observată, a fost apreciată”, a relatat profesorul Sergiu Pavlicenco.
La eveniment au participat miniştrii culturii din Republica Moldova şi România.

„Importanţa literaturii ca şi obiect sau metodă de comunicare, importanta literaturii în viaţa unei societăţi este evidentă. Uniunile de creaţie vor avea o finanţare aparte şi începând cu anul viitor, sper ca această finanţare să fie permanentă şi indiscutabilă”, a menţionat ministrul Culturii,  Sergiu Prodan.

„Uitându-ne în urmă, şi nu e mult de atunci, în Republica Moldova nu se citea româneşte, nu se scria româneşte, nu se scria cu litere latine. Şi iată că deja în urma unei lupte extrem de dure dusă de dumneavoastră aici, aveţi aceleaşi bucurii şi aceleaşi drepturi pe care le avem şi noi dincolo de Prut”, a declarat ministrul Culturii din România, Lucian Romaşcanu.

Premiile au fost oferite de consiliul Uniunii Scriitorilor şi un juriu de specialitate. „Gala Premiilor Literare" este la cea de-a treia ediţie şi are drept scop promovarea şi aprecierea autorilor şi publicaţiilor, care au avut o prestanţă deosebită pe parcursul anului încheiat.

Comentarii