Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Cultură

22 Sep. 2022 / 15:25

Au fost lansate Zilele Filmului Românesc la Chişinău

Cele mai noi producţii româneşti, premiate la festivalurile de la Cannes, Veneţia şi San Sebastian, vor putea fi văzute la a opta ediţie a evenimentului cinematografic Zilele Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc în perioada 22-25 septembrie, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, preşedintele Asociaţiei Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA, Dumitru Grosei, unul dintre organizatorii evenimentului, a menţionat că  în premieră, ZFR Chişinău se va desfăşura în două cinematografe - Cineplex Loteanu şi Cinema Odeon. Ca şi până acum, intrarea la toate evenimentele va fi liberă, iar proiecţiile vor fi însoţite de discuţii cu numeroşii cineaşti invitaţi - regizori, actori, producători, directori de imagine şi critici. 

Potrivit sursei citate, timp de patru zile, în secţiunea Filme noi, cea mai consistentă din program, publicul de la Chişinău va putea să vadă şapte pelicule din ultimul an. Este vorba de cele mai de succes producţii româneşti recente, selectate la cele mai importante festivaluri şi prezentate în premieră în Republica Moldova la ZFR. În acest an, majoritatea filmelor noi sunt realizate de o nouă generaţie de cineaşti, formată deopotrivă din regizori şi regizoare, care vin cu subiecte şi stiluri extrem de diferite şi de provocatoare.

Zilele Filmului românesc vor fi deschise astăzi, la ora 17.30, la Cineplex Loteanu, cu filmul ”Senatorul Melcilor” în regia lui Mircea Daneliuc. Invitatul special  al ediţiei este actorul român Dorel Vişan, care joacă în acest film, precum şi altele pelicule care vor fi proiectate în cadrul acestui festival.

Prezent la eveniment, preşedintele Senatului României, Alina-Ştefania Gorghiu, a afirmat că este o onoare pentru ea să fie la Chişinău cu o ocazia acestui eveniment cultural. ”R. Moldova şi România  au ajuns la un nivel de colaborare extraordinar, nu doar cultural, politic, diplomatic.  Încercăm să ţinem pasul cu vremurile şi să depăşim aceste crize succesive. Mă bucur să văd acest interes pentru sectorul cultural. Îl felicit şi pe colegul meu Adrian Dupu, Secretar de Stat în Departamentul pentru Relaţia cu R. Moldova, şi pe directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chişinău, Narcis Afrăsânei, care alături de Dumneavoastră au pus umărul ca acest eveniment să fie unul de succes”, a subliniat Alina-Ştefania Gorghiu. Oficialul  a apreciat faptul că Zilele Filmului românesc vor merge pe parcursul lunii octombrie şi în alte cinci oraşe din Republica Moldova - Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecţia de la Chişinău.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova şi casa de producţie ROVA FILM din România. Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al R. Moldova, Centrului Naţional al Cinematografiei din R. Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi Uniunii Cineaştilor din România.

Comentarii