Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

22 Oct. 2021 / 14:25

Aurelian Dănilă a lansat o monografie în cinstea maestrului Alexandru Samoilă (VIDEO)

Un muzician de mare valoare, un dirijor de vocaţie, o fire artistică şi un prieten devotat! Astfel îl redescoperim pe maestrul Alexandru Samoilă în filele monografiei profesorului Aurelian Dănilă pe care a întitulat-o „Alexandru Samoilă, Interviu în două acte", relatează Moldova 1.


Cartea despre care vorbim reprezintă revenirea la destinul unui mare om de cultură - Alexandru Samoilă de către bunul său prieten, Aurelian Dănilă, care  a mai scris o monografie acum două decenii.

„Iată că peste 20 de ani ne-am reîntâlnit într-un dialog, într-un interviu, continuând ceea ce s-a întâmplat după 50 de ani de la naşterea lui Samoilă. Cred că cel mai important a fost căutarea, atât din partea lui ca dirijor pe care l-am urmărit pe parcursul acestor 20 de ani, cât şi eu căutam ceea ce aş putea găsi, ceea ce nu ştia el singur", a menţionat Aurelian Dănilă, doctor habilitat în studiul actelor.

„Cartea estre organizată în formă de interviu, adică o formă de a extrage informaţii, şi practic aflăm în cele mai mici detalii despre parcursul vieţii artistice a lui Alexandru Samoila”, a spus Victor Ghilaş, director, Institutul Patrimoniu Cultural.

Alexandru Samoilă a exprimat recunoştinţă autorului monografiei, Aurelian Dănilă.

„ El e cel mai apropiat şi bun prieten al meu. De a aduna în doua cărţi, dar, mai ales, în a doua, două interviuri, dramaturgia vieţii mele, este un dar de la Dumnezeu şi un talent. Norocul meu a fost ca l-am avut prieten pe domnul Aurelian Dănilă”, a spus Alexandru Samoilă, artist al poporului.

  Lansarea cărţii s-a desfăşurat în format mixt.

„Prin această carte, domnul Aurelian Dănilă il aduce acasă pe Alexandru Samoilă, un mare dirijor universal", a spus Elena Pintilei, director, Biblioteca Naţională.

„Clubul nostru literar Homo Esteticus îşi propune o cuprindere a tuturor domeniilor culturale. De data acesta avem o personalitate despre care profesorul Aurelian Dănilă a scris un portret monografic”, a menţionat Mihai Cimpoi, academician.

„Mă bucur că este o carte despre colegul meu, un dirijor extraordinar precum este Alexandru Samoilă, şi mă bucur de prietenia dumnealui cu alt prieten de-al meu, Aurelian Danilă, care este autorul acestui inspirat dialog”, a spus Gheorghe Mustea, compozitor.

Alexandru Samoilă şi-a exprimat dorul de baştină, "cel mai scump loc de pe pământ", după cum mărturiseşte în filele acestei cărţi.

„Văzându-vă, mă simt acasă, sunt nişte emoţii care izbucnesc când eşti departe de casă. Asta este o durere veche pentru că eu m-am născut departe de casă”, a spus protagonistul monografiei.

Alexandru Samoilă s-a născut la 30 octombrie1950 în Siberia, unde i-au fost deportaţi părinţii. Talentul, munca, perseverenţa de care a dat dovadă s-au încununat cu o cariera de excepţie. Zece ani a fost prim-dirijor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, a excelat apoi la Teatrul din Izmir, Turcia, şi la Teatrul de Operă din Odesa. Acum este prim-dirijor la Teatrul "Novaia Opera" din Moscova. De oriunde, Alexandru Samoilă revine cu drag la Chişinău.

Comentarii