Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

14 Iun. 2022 / 21:30

Cunoscutul colecţionar şi publicist rus Marat Ghelman a revenit la Chişinău (VIDEO)

Cunoscutul colecţionar şi publicist rus Marat Ghelman a revenit după 35 de ani în oraşul său natal - Chişinău. Ghelman s-a întors pentru a se familiariza cu viaţă culturală a Chişinăului, cu creaţia artiştilor tineri şi cu arta modernă de la noi, dar şi să răspundă la întrebarea: Cum se face artă pe timp de război, cum e să fii artist într-o ţară unde războiul e la ordinea zilei, au aflat jurnaliştii de la Moldova 1.


„Consider că ce se întâmplă acum e o crimă pe care nu o comitem noi. Nu e războiul Rusiei, ci al lui Putin. Noi vedem că Republica Moldova este aproape de conflict, simţim că este într-o zonă de risc. Suntem cu voi. Adică cu Ucraina, cu Republica Moldova şi în niciun caz cu Rusia putinistă”, a remarcat Marat Ghelman.
 
Marat Ghelman a vizitat Muzeul Naţional de Artă din Chişinău. Cu ochiul estetic bine format, Ghelman a observat că una dintre lucrările colecţionate de el s-ar îmbina armonios cu vernisajul de la muzeu.
 
„A fost destul să-l văd pe Hodorkovski, el a avut două perioade. Una oficială, când era sculptor principal şi pictor de stat şi a doua, când era lider al mişcării alternative. Pe un Hodorkovski l-am văzut, însă pe celălalt - nu. E un neajuns. M-am înţeles cu directorul muzeului că voi dona ceva din a doua perioadă”, a mai spus colecţionarul.
 
„Marat Ghelman nu e doar un colecţionar renumit şi activist civic. El mai realizează proiecte interesante despre dezvoltarea regională prin cultură. Mi-aş dori ca în Republica Moldova, să existe o atitudine normală faţă de cultura rusă, a Rusiei libere, pentru că oamenii de cultură nu trebuie asociaţi cu Rusia putinistă şi cu regimul lui Putin”, a menţionat regizoarea Natalia Anisimova.
 
„E o posibilitate să înţelegem cum se vede dintr-o parte ceea ce facem, de la distanţa unei opinii de expert. Cred că este necesar să invităm şi să ascultăm ce spun astfel de oameni”, a spus pictoriţa Victoria Viprada.
 
„Cu siguranţă, carantina a demonstrat câţi oameni talentaţi avem, cum putem dezvolta arta şi cred că avem nevoie de mai multe schimburi de experienţă, mai multe întâlniri de acest gen, nu pentru a cunoaşte doar ce se întâmplă în lume pe scena artistică, dar şi pentru a reevalua modul în care înţelegem arta”, a adăugat pictoriţa Maria Iurscaia.
 
Marat Ghelman este invitatul de miercuri al ediţiei de ştiri în limba rusă. Urmăriţi interviul în direct, la ora 12, la Moldova 1 sau online pe trm.md.

Comentarii