Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

15 Iun. 2021 / 19:30

Eveniment inedit la Centrul Academic Internaţional „Mihai Eminescu”

Statuete din argint platinat cu efigia lui Mihai Eminescu au fost oferite astăzi fondatorilor Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu”. Singura instituţie de acest fel din întreg spaţiul românesc a apărut pe harta Chişinăului acum 21 de ani. A fost o idee a academicianului eminescolog Mihai Cimpoi, susţinută de mai mulţi oameni de bună credinţă, relatează Mesager.


Primul trofeu cu imaginea Luceafărului a fost oferită Centrului Academic, apoi au fost onorate distinse personalităţi care au susţinut ideea inaugurării la Chişinău a unei asemenea instituţii. Iulian Filip era pe atunci şeful Departamentului cultură al Primăriei Chişinău.

„Acest centru este o valoare, o valoare nu doar pe harta Chişinăului, a Moldovei sau în spaţiul românesc latin, dar la nivel mondial”, a declarat Serafim Urechean, fost primar de Chişinău.

Statuetele sunt un dar din partea Primăriei comunei Dumbrăveni, judeţul Suceava, care acordă o susţinere permanentă Centrului Academic de la Chişinău. Cu o asemenea operă a fost onorată şi Elena Dabija.

„Misiunea centrului a fost şi rămâne promovarea valorilor eminesciene şi valorificarea, deoarece din toate colţurile lumii, şi de aici, de peste Prut, când vin oaspeţii - vin cu plinul, cu daruri. Dacă am început cu o mie de volume donate de academicianul Mihai Cimpoi, astăzi avem 27 de mii de volume. Şi haina pe care o are astăzi centrul, şi interior, şi exterior, este lupta şi munca asiduă”, a menţionat directoarea Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu”, Elena Dabija.

Decernarea trofeelor a fost urmată de lansări de carte, printre care şi noutatea editorială „Eminescu, lumea valorilor şi noi, postmodernii”, de Mihai Cimpoi.

„Eminescu ne propune să distingem clar între bine şi rău, între frumos şi urât, între virtuţile adevărate şi cele false”, afirmă academicianul Mihai Cimpoi.

Lansările de carte şi simpozionul ştiinţific au fost urmate de secvenţe muzicale susţinute de elevii care frecventează Centrul Academic Internaţional „Mihai Eminescu”, dar şi de artişti profesionişti. Cu un recital de cântec şi poezie online a venit în faţa celor prezenţi interpretul Fuego.

Comentarii