Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

26 Ian. 2019 / 15:26

Expoziţie de filatelie la Chişinău consacrată poetului Mihai Eminescu

Un valoros patrimoniu filatelic, consacrat geniului lui Mihai Eminescu, este prezentat în expoziţia „Eminesciana-2019”. Evenimentul, organizat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Asociaţia Filateliştilor din Moldova şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, aduce în atenţia vizitatorilor piese valoroase din colecţiile filateliştilor din Moldova şi România, relatează Moldova 1.

Viaţa şi opera lui Mihai Eminescu este mediatizată şi prin intermediul filateliei, un adevărat cronicar al timpului care a fixat în timbre, cărţi poştale, desene aplicate pe plicuri chipul poetului, monumentele, imagini din creaţia nemuritoare a geniului neamului românesc.

„Este o panoramă a prezenţei marelui nostru poet, al tuturor românilor în cartofilie, adică în filatelie, în timbre poştale, plicuri, o comunicare extraordinară între filateliştii de aici şi cei din ţară”, a spus academicianul şi eminescologul Mihai Cimpoi.  

„Expoziţia se înscrie în şirul neîntrerupt de colaborări între Asociaţia Filateliştilor din Moldova şi Federaţia Filatelică Română, evidenţiază dragostea noastră de poetul naţional Mihai Eminescu, evenimentul coincide cu aniversarea unirii principatelor şi asta ne înnobilează”, a precizat Mihai Carnaci, comisar naţional, Asociaţia Filateliştilor din România.

Prima expoziţie  de filatelie „Eminesciana” a avut loc în 2010, a fost şi rămâne  iniţiativa şi efortul distinsului filatelist Constantin Ciobanu. La actuala ediţie a  prezentat şi două cărţi valoroase: monografia „Istoricul cartofiliei basarabene”, care reuneşte o mie de cărţi poştale ce reflectă istoria, cultura Basarabiei din perioada 1896-1917, iar cel de-al doilea volum „Porni Luceafărul”, o  lucrare ce include 599 de cărţi poştale ilustrate.

„Toate cele cunoscute până la moment şi care reflectă viaţa şi opera lui Mihai Eminescu”, susţine Constantin Ciobanu.

Cunoscute şi apreciate, în special de filateliştii din Moldova şi din România, care deţin colecţiile de unicat, aceste exponate pot fi văzute la Muzeul Naţional de Etnografie până pe data de 29 ianuarie.

Comentarii