Ştiri

Sursa imaginii: facebook

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

15 Oct. 2020 / 13:28

Expoziţie tematică de fotografii „Eroii zilelor noastre”, inaugurată în Scuarul Catedralei

Riscâdu-şi propria viaţă, luptă pentru viaţa fiecărui pacient. În asemenea ipostaze i-a surprins în obiectivul camerei maestrul fotograf Mihai Vengher pe lucrătorii  medicali care tratează pacienţii cu COVID. A trecut personal prin calvarul acestei periculoase maladii, iar expoziţia „Eroii zilelor noastre", inaugurată în Scuarul Catedralei Mitropolitane,  este un omagiu adus medicilor, dar şi o formă de a sensibiliza oamenii în legătură cu pericolul de a contracta virusul pandemic, informează Moldova 1.

Această privire spre libertate, spre cei dragi de acasă, reprezintă una dintre secvenţele pline de emoţie şi tristeţe din cele 150 de fotografii expuse. Chiar de la  începutul pandemiei, Mihai Vengher îşi dorea să surprindă în obiectivul aparatului de fotografiat chipurile lucrătorilor medicali din secţiile unde se tratau pacienţii cu COVID-19. I-a fost dat, însă, să se infecteze.

„Pentru orice eventualitate am pus aparatul de fotografiat în geantă, l-am luat cu mine la spital. Zece zile nu m-am uitat la aparat. Dupa a zecea zi mă simţeam mai bine”, a mărturisit Mihai Vengher, fotograf.

Astfel, Mihai Vengher a surprins primele imagini chiar în spitalul în care se trata, „Gheorghe Paladi". Apoi a obţinut permisiunea şi a ajuns în toate instituţiile medicale unde se tratează pacienţii cu COVID.

„Am văzut persoane foarte grave, din partea medicilor - o atitudine foarte grijulie şi foarte atentă. Într-adevăr, ei luptă pentru orice viaţă”, a menţionat Mihai Vengher.

Colegii fotografi, dar şi trecătorii desprindeau din fotografii profesionalismul şi dăruirea maiestrului.

„Profesionalismul înalt al domnului Mihai Vengher, îndrăzneala lui de a merge în centrul focarului”, a menţionat Valeriu Arvat, profesor.

„Cred că-i singurul dintre fotografi care a avut curajul să facă aceste imagini”, a spus Mihai Potârniche, fotograf.

„Atmosfera este apăsătoare, dar aceasta a fost şi este realitatea, cu părere de rău”, afirmă Ion Robu, jurnalist.

Imaginile îndeamnă oamenii să fie responsabili.

„O parte din populaţie are o atitudine superficiala faţă de aceasta pandemie. Cred că văzând aceste fotografii îşi vor da seama că este o infecţie  foarte periculoasă şi toate măsurile de precauţie trebuie să fie luate”, a menţionat Iurie Crasiuc, director Spitalul „Gheorghe Paladi”.

„Este extraordinar ce a facut Mihai Vengher. A simţit prin experienţa proprie acest necaz, iar pe de alta parte efortul, angajamentul, curajul şi dedicaţia medicilor. În continuare, pentru cei care iau decizii, să ia alte decizii în favoarea acestor persoane: să-i motiveze, să investească exact efortul care-l investesc medicii zi cu zi”, a menţionat Ion Ceban, primarul capitalei.

Fotografiile nu sunt însoţite de numele medicilor şi asta deoarece Mihai Vengher nu a avut cum să-i cunoască la faţă. De aceea, ne-a spus că intenţionează să revină după pandemie în spitale pentru a fotografia aceiaşi lucrători medicali, dar fără viziere, măşti şi fără toată povara acestei grave şi necunoscute maladii pe care o duc pe umerii lor.

Comentarii