Ştiri

Sursa imaginii: cahul.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Cultură

08 Aug. 2022 / 14:37

Festivalul „La vatra horelor bucuriene”, organizat în satul Bucuria, Cahul

Cele mai valoroase componente ale tezaurului folcloric: cântec, dans, tradiţii strămoşeşti şi-au găsit reflectare la festivalul regional „La vatra horelor bucuriene". Evenimentul a ajuns la a 30-a ediţie, aniversară, şi reprezintă cartea de vizită a satului Bucuria, raionul Cahul, informează Moldova 1.

Parada portului popular, expoziţiile meşterilor artizani, dansurile şi cântecele care au răsunat la festival au creat o atmosferă de sărbătoare.

„Suntem meşteri populari, venim de la Centrul de Artizanat din Ciobalaccia. Acestea sunt discipolele mele”, a relatat Natalia Crudu, participantă.

„Tot ce vedeţi aici e lucrat de mâinile noastre: covoare, broderii. Pâinica e coapta de noi”, a menţionat Raisa Andronova.

„Suntem din satul Victorovca şi prezentam folclorul bulgarilor din Republica Moldova. Participăm prima data la festival. Ne bucurăm să vedem multe colective frumoase, fiecare cu zestrea folclorica de acasă”, a afirmat Valentina Postica.

„Suntem din satul Roşu, ansamblul nostru se numeşte „Vatra Roşului”. Suntem nişte doamne bravo cu dor de cântec, de neam, de sat. Iubim satul şi de aceea am format acest ansamblu”, a spus participanta Maria Mitittelu.

De trei decenii, satul Bucuria a devenit un important centru cultural.

„Festivalul reuneşte artişti amatori, reprezentanţi ai diferitor etnii din sudul ţării şi este un simbol al comuniunii oamenilor in jurul valorilor culturale”, a declarat primarul satului Bucuria, Dmitri Dermenji.

„Este un festival de promovare a cântecului şi dansului popular din toate raioanele de Sud ale Moldovei. Fiecare colectiv vine cu folclorul cules din regiunea dată”, a precizat directorul Casei de Cultură, Gheorghe Raicu.

Cea de-a 30-a ediţie a festivalului regional „La vatra horelor Bucuriene” a culminat cu ceremonia de premiere a participanţilor.

Comentarii