Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

09 Iun. 2021 / 14:58

Interpretul Iurie Sadovnic a fost petrecut pe ultimul drum (VIDEO)

Cu onoruri militare şi ultimele aplauze, astfel a fost petrecut astăzi, 9 iunie, pe ultimul drum interpretul Iurie Sadovnic. Toţi cei care l-au cunoscut şi i-au iubit muzica au venit să-şi ia rămas bun de la artist. Astăzi în întreaga ţară este zi de doliu în legătură cu funeraliile marelui artist.


Cântecele lui Iurie Sadovnic răsunau astăzi dureros la radio, televiziuni, la Jura, la Susleni şi în oricare altă localitate unde creaţia maestrului a prins rădăcini adânci, relatează Mesager.

„La Chişinău, la Bucureşti, la Moscova, Siberia, niciodată nu ai lipsit la concertele mele. Numele tău imediat ridica publicul în picioare. Vocea catifelată permitea să transmiţi cele mai sincere, călduroase simţiri pe care le aştepta publicul, speranţe prin cântecul, vocea şi chitara ta”, a menţionat maestrul Eugen Doga.

„Aduc sincere mulţumiri maestrului Sadovnic pentru ce a fost dumnealui şi pentru creaţia sa. Mă leagă ceva pur personal de creaţia lui Iurie Sadovnic şi am venit să-i aduc un ultim omagiu înainte de a-i spune adio”, a declarat premierul în exerciţiu, Aureliu Ciocoi.

„Probabil că maestrul a făcut un legământ cu Nicolae Dabija şi iată că, la doar trei luni, s-au înţeles să-şi unească sufletele, trupurile şi să ne cânte de sus. Iurie Sadovnic ne-a lăsat văduviţi de acele trăiri pe care ştia doar el să le transmită prin strunele sale, prin sufletul care-l transmitea, prin chitara care de fapt ne încânta”, a precizat viceprimara municipiului Chişinău, Angela Cutasevici.

„Ai ales să pleci în această perioadă şi noi nu am ştiut să-ţi fim alături, să-ţi spunem că e devreme. Nimeni nu a mai cântat poezia noastră de dragoste aşa ca Iurie Sadovnic, dar şi baladele, şi imnurile dedicate patriei noastre”, a spus Monica Babuc, fostă ministră a Culturii, deputată în Parlament.

Iurie Sadovnic şi-a început activitatea în Ansamblul „Haiducii” din Susleni, a continuat la Chişinău în alte formaţii, precum „Haiducii”, „Sonor”, „Bucuria” şi „Contemporanul”.  A fondat renumita formaţie „Legenda”. S-a bucurat mereu de aprecierea colegilor de breseală, care astăzi erau copleşiti de durere.

„Îmi plânge inima în mine, aşa ca la toată lumea care l-a iubit pe Iurie Sadovnic. Era un artist, el nu juca rolul pe scenă. Toate cântecele lui erau firea lui, felul lui de a gândi şi atitudinea lui faţă de viaţă”, a spus artista poporului, Zinaida Julea.   

„Deocamdată, nu mă pot despărţi, nu pot să cred. Este parte a vieţii noastre, un om care a făcut ceva care încă nu a făcut altcineva. Întotdeauna, cu elan tineresc, dornic de a face ceva, întotdeauna foarte corect, foarte prietenos”, a menţionat compozitorul Liviu Ştirbu.

Regretatul om de cultură a fost înmormântat pe Aleea Artiştilor de la Cimitirul Central din capitală. Şi ultimele aplauze care au răsunat pentru Iurie Sadovnic au fost un semn al dragostei, neuitării şi recunoştinţei pentru o viaţă dedicată muzicii şi oamenilor.

Iurie Sadovnic s-a stins din viaţă pe 7 iunieInterpretul s-a născut pe 14 decembrie 1951 în satul Jura, din Râbniţa, şi a copilărit în comuna Susleni, Orhei. A fost unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi începând cu anii 1970. Printre cele mai cunoscute piese ale sale sunt: „Andrii Popa”, „Măicuţa”, „Mi-e dor de tine, mamă”, „În limba ta”, „Demnitate”, „Duminică”, „Dragă Otee!”. Interpretul a fost decorat cu titlurile de „Artist emerit”, „Artist al Poporului”, „Meritul Civic”, „Ordinul Republicii” şi a fost laureat al Premiului Naţional.

Comentarii