Ştiri

Sursa imaginii: adevarul.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

14 Iul. 2019 / 09:34

Învăţa engleza, istoria, olăritul, muzica şi teatrul alături de profesionişti din România şi Republica Moldova

Învăţa engleza, istoria, olăritul, muzica şi teatrul alături de profesionişti din România şi Republica Moldova. Aşa îşi petrec vacanţa 50 de copii din satul Ţigăneşti, Străşeni, unde al doilea an consecutiv se organizează o şcoală de vară. Iniţiativa a prins contur după ce localitatea s-a înfrăţit cu satul Piscu de peste Prut, Relatează Mesager.

„ Cel mai mult îmi place când doamna Adriana cântă la chitară şi noi cântăm cântece, am învăţat, în fiecare zi învăţăm câte un cântec”, „Învăţ cum să scriu frumos, să pronunţ limbajul mai corect. Mie cel mai mult îmi place să fac la ortografie şi să desenez desene”, „La orele de engleză şi istorie învăţăm istoria Angliei, regii care au fost şi tot ce s-a întâmplat, iar la engleză învăţăm cuvinte noi şi învăţăm altă limbă”, au declarat oamenii.

La atelierul de animaţie, participanţii învaţă să combine creativitatea şi munca în echipă cu lecţiile de istorie.

„Facem personaje din hârtie şi facem foarte multe poze cu el şi de la o poză la alta le mişcăm un pic şi după aia le lipim şi facem un fel de desen”, „Aici la tabără facem foarte multe lucruri interesante şi de artă. Combini mai multe cadre făcând un filmuleţ din personaje făcute chiar de noi, am stat şi am lucrat mult la ele, dar merită rezultatul, e frumos”, au spus participanţii.

„Noi defapt facem acuma un soi de animaţie, bazată pe o mărturie, mărturia este a lui Vasile Vieru, un consătean de-al lor. Şi noi avem istoria lui, istoria un pic tristă a lui Vasilică Vieru care a fost ridicat la vârsta de 6 anişori şi dus cu mama şi cu fratele mai mare în Siberia. A fost o aventură pentru noi, îndrăzneală mare să ne băgăm în materia asta, dar mă rog, şi aşa-i posibil”, a spus reprezentantul muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, Ghenadie Popescu.

Elevii sunt ghidaţi de către un dascăl din satul Piscu de peste Prut, localitate înfrăţită cu Ţigăneşti. La fel de implicate sunt şi profesoarele din sat, care, cot la cot cu elevii, confecţionează o ie.

„Anume în această tabără de vară copiii noştri din localitate au posibilitatea de a învăţa lucruri frumoase de la fraţii noştri de peste Prut. Anume lucrul cu lutul, croşetatul, limba engleză, cusutul”, a spus primarul de Ţigăneşti, Valentina Ţaca.

„Prezenţa noastră aici se leagă de o înfrăţire, care sa întâmplat în 2018. Noi venim din satul Piscu, fost sat de olari, avem în vecinătate o mânăstire care se numeşte Ţigăneşti. Aicea la voi, iată, tot aproape de capitală, de Chişinău o altă mânăstire Ţigăneşti, care are în vecinătate un alt sat de olari, ambele mânăstiri au acelaşi hram, făcute în acelaşi secol. Această serie de coincidenţe a fost aşa ca un semn pentru noi că ar trebui să facem lucruri împreună”, a declarat reprezentantul şcolii de la Piscu, Adriana Scripcariu.

Tabăra de vară din Ţigăneşti, dar şi alte proiect iniţiate în localitate în urma înfrăţirii cu satul Piscu, au fost posibile cu suportul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional din România.

 

Comentarii