Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Lina Lungu

Ştiri / Cultură

29 Iul. 2022 / 17:25

La Chişinău a fost inaugurată expoziţia de pictură „Dincolo de Retezat” (VIDEO)

Schimb de experienţă, comunicare, inspiraţie şi laboratoare de creaţie în aer liber. Toate acestea se produc la Simpozionul Internaţional de Pictură şi Artă Decorativă din Munţii Retezat, România, cu participarea artiştilor de pe ambele maluri ale Prutului. În preajma celei de-a 18-a ediţii a evenimentului, la Galeria „Constantin Brâncuşi” din Chişinău a fost inaugurată expoziţia lucrărilor artiştilor din Republica Moldova, întitulată „Dincolo de Retezat”, relatează Moldova 1.


Lucrarea recentă a lui Vladimir Lozovanu are un titlu sugestiv si întotdeauna actual - „Libertate!".

 „Am reprezentat în ea un stol de păsări, în libera mişcare, în zbor şi simbolizează libertatea totală, în contextul situaţiei istorice pe care o trăim astăzi”, a spus Vladimir Lozovanu, pictor, conferenţiar universitar.

De la primele ediţii, Iurie Lupu este organizatorul expoziţiei si simpozionului din Munţii Retezat: „Suntem la a 18-a ediţie, practic este o parte din viaţa mea. Este o comunicare, o natură extraordinară, comunicăm cu ai noştri colegi de la Universitatea George Enescu, ei ne-au invitat la începuturi la acest simpozion”.

 „Începând cu anul 2020, din cauza pandemiei, simpozionul a rămas restrâns în spaţiul nostru, fiindcă nu am reuşit să călătorim şi ultimile trei ediţii practic s-au desfăşurat  la Chişinău. Lucrările realizate în această perioadă, în timpul verii, au fost expuse acum la Galeria „Constantin Brâncuşi”, spune Florina Breazu, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova.

În expoziţie sunt etalate 53 de lucrări realizate de 23 de artişti, care  vor participa începând cu 20 august la simpozionul internaţional  de artă din Munţii Retezat.

„Sigur că este  o dezvoltare personală, un schimb de experienţă. Am mai fost şi acum vrem să revenim”, a menţionat Lucia Bîlbă, conferenţiar universitar, pictor.

După expoziţia de la Chişinău, lucrările vor ajunge la Viena, în galeria lui Valentin Tăruş, mecenatul care susţine participarea artiştilor din Republica Moldova la simpozionul de artă din Munţii Retezat.

Comentarii