Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Cultură

02 Oct. 2022 / 17:58

La Muzeul Naţional de Istorie a fost vernisată expoziţia „Mami, nu vreau război!” (VIDEO)

Un război nu are nimic frumos în el. Este frică, fugă şi pagube. Este moarte şi durere. Aşa văd copii prin ochii lor un război. La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost lansată o expoziţie de desene realizate de copii polonezi care redau experienţa lor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi al ocupaţiei germane din anii 1939-1945. De asemenea aici au fost expuse desene realizate de copii ucraineni despre ororile din Ucraina, relatează Moldova 1.


Lucrările redau ceea ce trăiesc copiii în timpul războiului, dar şi cât de puternici sunt.

 „Este o expoziţie foarte importantă mai ales că acest orori ale războiului le vedem prin ochii copiilor. Copii sunt fiinţele cele mai inocente şi sunt victimele acestui război iar vocea lor este una a umanităţii”, a spus scriitorul Dumitru Crudu.

 „Ne arată diferenţa între 80 de la al doilea război mondial şi războiul care are loc la câţiva kilometri de ţara noastră. Cum copii văd cu aceiaşi ochi chiar la o distanţă de 80 de ani, văd războiul cu acelaşi ochi şi cer ajutor de la părinţi: Mami nu vreau război!”, susţine Svetlana Gumei, directorul Bibliotecii Poloneze.

 Expoziţia este organizată de ambasada Ucrainei şi ambasada Poloniei şi este găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

 „Distanţa între desenele copiilor este de 80 de ani. Mai mult decât 80 de ani. Dar, tematica este cam aceiaşi, subiectele absolut identice. Diferenţa este numai în tehnica de desen, unii copii acum 80 de ani în urmă foloseau creioane, în prezent carioce”, afirmă ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Marko Şevcenko.

 „Nu există nici un dubiu, războaiele aduc suferinţă copiilor. Iar ocrotirea acestora este una dintre priorităţile politicii externe, mai ales a Poloniei”, a spus Tomasz Kogzdej, ambasadorul Poloniei la Chişinău.

„Expoziţia „Mami nu vreau război” care este reprezentată prin diferite placate afişe, desene făcute de copii este amplasată pe gardul muzeului, pe linia străzii 31 august. Oricine, dacă este cointeresat, poate să vizioneze acesta expoziţie”, susţine Eugen Sava, directorul Muzeului de Istorie.

Lucrările vor fi expuse până la sfârşitul lunii octombrie.

Comentarii