Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Cultură

02 Oct. 2022 / 22:05

„Melodii venite acasă” - concert la baştina maestrului Gheorghe Mustea (VIDEO)

A evoluat pe cele mai prestigioase scene din lume, dar cele mai mari emoţii le are când revine la baştină. A fost mărturia maestrului Gheorghe Mustea, compozitor, academician, la inaugurarea concertului „Melodii venite acasă”, care a avut loc duminică la Casa de cultură din Teleneşti, relatează Moldova 1


Oda pentru satul natal Mândreşti a răsunat în debutul concertului, la baştina lui Gheorghe Mustea. Revenirea cu cele mai frumoase melodii, dar şi cu interpreţii îndragiţi a fost aplaudată îndelung de oameni.

„Este consăteanul nostru de la Mândreşti. Este altarul satului ,un om cu suflet mare, cu renume”;

„Prin muzica transmite bucuria sufletului şi iubirea faţă de patrie”.

„Ar fi bine să vină mai des”.

„Pentru copii e o bucurie, să vadă un maestru, să devină şi ei”.

Genericul „Melodii venite acasă” a fost propus de muziclogul Ion Gajim.

„Ce poate fi mai frumos decât casa, acasă.  A plecat cândva Gheorghe Mustea de aici, cu intonaţii de muzică populară pe care le-a transpus în muzica universală, operă, creaţii simfonice, de cameră. Tocmai în asta constă această revenire, că readuce concetăţenilor săi muzica de talie universala”.

 „Creaţia mea a început aici, când eram mic mergeam pe aceste locuri, care se numesc baştina mea şi aş spune: Patria mea fiindcă pentru mine Patria este casa părintească, este limba moştenită de la părinţi şi muzica prin care îmi cânt neamul”, a spus Gheorghe Mustea, academician.

Interpreţii care l-au însotit pe maestrul Mustea se regăsesc în creaţiile compozitorului.

„Deoarece sunt aproape sufletului, romanţele dumnealui sunt balsam pe suflet şi le interpretez de fiecare dată cu mare drag”, a spus Anastasia Caraman, solistă la Teatrul Naţional de Operă.

La eveniment a fost lansată o nouă carte despre Gheorghe Mustea.

 „Am încercat să aducem tot ce îl caracterizează pe Gheorghe Mustea, să reflectăm în această carte”, afirmă Victor Ghilaş, directorul Institutul Patrimoniul Cultural.

 „Melodii venite acasă” este cel mai important eveniment cultural al anului, susţin autorităţile locale.

   „S-a dedicat totalmente valorificării tezaurului muzical din Republica Moldova, or Gheorghe Mustea  este un ambasador al muzicii ţării noastre şi ne bucurăm mult că-l avem astăzi într-un spectacol deosebit”, susţine Marina Ombun, preşedintele raionului Teleneşti.

Gheorghe Mustea a promis că va reveni cu un spectacol şi în satul natal,  Mândreşti.

 

 

Comentarii