Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Cultură

17 Sep. 2022 / 19:51

O expoziţie cu mesaj anti-război a fost inaugurată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (VIDEO)

O expoziţie cu un puternic mesaj anti-război a fost inaugurată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Intitulată sugestiv „Casa mea\My Home”, expoziţia reuneşte lucrări de artă contemporană ale artiştilor din Republica Moldova, Polonia, Ucraina şi Italia. Alături de lucrările profesioniştilor sunt prezentate şi desenele copiilor de la centrele de plasament pentru refugiaţii din Ucraina, informează Moldova 1.Chiar din momentul intrării la expoziţie simţi ameninţarea acestor arme.

„Misiunea este de a opune rezistenţă acestor arme şi de a spune NU războiului, nu atrocităţilor că aceste arme sunt îndreptate înspre noi toţi, important să ne solidarizam”, a relatat organizatoarea expoziţiei, Valeria Barbas.

Mihail Puzur, originar din Republica Moldova, a locuit în Harkov 42 de ani, a studiat la Academia de Arte, apoi a fost profesor la aceeaşi instituţie. Războiul l-a făcut să revină la baştină. Pictorul a realizat pentru expoziţie o lucrare dedicată casei părinteşti, întitulată „Răscrucea din satul meu natal”.

În diversitatea de lucrări atrage atenţia poezia „Gloanţele din Mariupol” de Dumitru Crudu.

„Am scris-o chiar în clipele alea când Mariupolul era atacat de armata rusă. Poezia mea este despre faptul că nu trebuie să ne fie frică şi să fim indiferenţi, trebuie să fim solidari”, a spus scriitorul Dumitru Crudu.

Expoziţia promovează valori umane fundamentale.

„Ţine de conceptul ce înseamnă acasă pentru noi. Este un loc foarte apropiat şi în acelaşi timp, foarte fragil în ziua de astăzi”, a adăugat organizatoarea.

„Aici e vorba nu de o tratare obiectivă. Casa ca element de construcţie, dar emoţiile, ce urme a lăsat războiul acesta. Mi-au plăcut lucrările pe care le-au făcut copilaşii, Valeria are o lucrare cutremurătoare Pete gri pe un fundal deschis: „Cerul de la Odesa”, a declarat criticul de artă, Eleonora Sîdnic.

„Există multă lume care vrea să vorbească despre acest fenomen, fenomenul războiului şi nu se lasă presată, nu dă mâinile jos”.

„Va fi pace - va fi totul bine, fără pace nimic nu se poate face”.

Expoziţia „Casa mea\My Home” poate fi văzută la Muzeul Naţional de Artă până la 3 octombrie.

Comentarii