Ştiri

Sursa imaginii: moldpresa.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Cultură

13 Iul. 2020 / 20:00

O expoziţie dedicată cooperării dintre Moldova şi Consiliul Europei, vernisată la Chişinău

„Republica Moldova, în familia Consiliului Europei: Răsfoind pagini ale istoriei contemporane” - este genericul expoziţiei-eveniment inaugurate la Biblioteca Naţională a Moldovei cu prilejul celei de-a 25-a aniversari a aderării ţării noastre la Consiliul Europei. Evenimentul a fost transmis on-line pentru cei interesaţi de realizările şi provocările parteneriatului Consiliul Europei - Republica Moldova, relatează Mesager.

În cadrul expoziţiei au fost puse în valoare realizările şi impactul activităţilor Consiliului Europei în Republica Moldova prin cărţi, publicaţii, documente din colecţiile Bibliotecii Naţionale, în special ale Centrului Pro-European de Servicii şi Comunicare.

„Expoziţia reflectă istoricul şi importanţa relaţiilor Republicii Moldova cu Consiliul Europei şi impactul acestei instituţii pentru ţara noastră în consolidarea relaţiilor de parteneriat, dar şi a democraţiei, a drepturilor omului şi a consolidării statului de drept”, a declarat directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei.

„În toată această perioadă, prin cooperarea şi susţinerea Consiliului Europei şi a statelor sale membre, Republica Moldova a asigurat realizarea acestor obligaţiuni, a reuşit să se menţină la standardele europene”, a declarat secretarul de stat al Ministerului de Externe Gheorghe Leucă.

Deosebite sunt şi eforturile în ratificarea convenţiilor din domeniul educaţiei şi culturii.

„Acest fapt ne-a oferit posibilitatea să abordăm politicile culturale şi să le racordam la convenţiile europene. A urmat Convenţia în domeniul patrimoniului cultural, cinematografiei, convenţii care au ajutat să ne asigurăm că noi ca ţară suntem parte a proceselor culturale europene. Vorbim aici şi de rolul pe care trebuie să-l joace patrimoniul cultural în dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării Andrei Chistol.

Informaţii preţioase pot fi găsite în donaţiile recente: publicaţii ale Consiliului Europei oferite de către Reprezentanţa Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei şi de către oficiul instituţiei la Chişinău.

Expoziţia poate fi vizitată în spaţiul expoziţional cu respectarea normelor de protecţie contra COVID-19. O parte dintre exponate şi comentariile experţilor pot fi găsite pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naţionale.

Comentarii