Ştiri

Sursa imaginii: cotidianul.ro

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Cultură

04 Oct. 2021 / 19:00

Orhei: Scriitorul Paul Goma, omagiat în localitatea sa de baştină, satul Mana (VIDEO)

Ziua de naştere a lui Paul Goma, marele dizident al literaturii române, numit şi Soljeniţîn al nostru, a fost sărbătorita cu inaugurarea unei placi comemorative în satul său natal, Mana, raionul Orhei. Oamenii din localitate au fost cei care de aproximativ şase ani s-au zbătut să-l readucă la baştină pe multpătimitul fiu al neamului românesc, transmite Mesager.



Două inimoase doamne, Raisa Saviţchi şi Maria Tăruş, au adus de la Chişinău pe braţe placa comemorativă si tot ele au fost iniţiatoarele revenirii acasă, măcar printr-o placă comemorativă, a marelui lor consătean.

„Satul a rămas fără gimnaziu şi copiii nu mai aveau să ştie despre scriitorul Paul Goma, dar noi avem o valoare literară, lingvistică, istorică chiar şi umană”, spune Raisa Saviţchi.

„Părinţii lui Paul Goma au fost profesori, ceea ce suntem şi noi, adică am fost. Ni s-a închis gimnaziul şi, ca să luptăm pentru cultura satului, am pornit această iniţiativă”, spune Maria Ţăruş, o altă locuitoare a satului Mana.

La realizarea simbolului neuitării au pus umărul Primăria Selişte, din care face parte şi satul Mana, precum şi Mihai Ghimpu şi Alexei Marulea, dar şi preotul din localitate.

„Ne-a format ca neam, ca oameni cu scrierile sale şi am hotărât ca Mana să fie o fărâmitură mică de omagiu, de recunoştinţă adusă lui ca luptător, ca un munte de adevăr”, spune preotul Ioan Şleapcovschi.

„A venit un grup de iniţiativă din satul Mana pentru a instala o placă comemorativă. Este un scriitor şi ca să ducă faima comunei Selişte, a satului Mana, am vrut să susţinem”, menţionează primarul comunei Selişte, Andrei Galescu.

Clipe sfinte, astfel au apreciat evenimentul oaspeţii de la Chişinău, care au venit cu donaţii de carte şi cu detalii despre viaţa lui Paul Goma şi a familiei sale.

„Ce m-a uimit pe mine e că mama şi tata lui Paul Goma, prin toate locurile unde s-au refugiat, mama lui căuta prin bagaje: Of! unde-i istoria satului, iar tatăl lui a fost şi el un munte de demnitate”, povesteşte cercetătorul ştiinţific Nina Negru.

„Paul Goma a răsărit din acest pământ, din această tărână şi a plecat în lume în vremuri vitrege, zbuciumate ca să ducă faima acestui pământ, acestui sat, acestei case. A îndurat nedreptăţile vremii, a lumii şi a oamenilor şi din durerea lui a realizat o literatură de mare frumuseţe, de mare adevăr istoric”, menţionează scriitorul Vladimir Beşleagă.

„De aici, din coridorul casei natale, el a văzut copilăria cea senină şi frumoasă peste care a venit întunericul istoriei. La acest univers el a raportat mereu şi infernul închisorilor, toate meditaţiile lui asupra condiţiei omului în situaţii vitrege”, spune academicianul Mihai Cimpoi.

Paul Goma, rebel si eroul vremurilor noastre, scriitorul care a salvat onoarea literaturii române a decedat la Paris, la sfârşitul lunii martie, răpus de virusul pandemic.

 Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova

Comentarii