Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Cultură

16 Sep. 2022 / 12:00

Peste 30 de costume tradiţionale româneşti, expuse la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală (VIDEO)

„O istorie comună, un patrimoniu comun: arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală din Republica Moldova şi România”, a fost genericul unui eveniment de promovare a dosarului comun pentru înscrierea cămăşii cu altiţă în prestigioasa listă UNESCO, informează Moldova 1.

Inaugurarea expoziţiei cu 33 de costume tradiţionale româneşti de pe ambele maluri ale Prutului a fost o adevărată revelaţie culturală.

„Expoziţia te surprinde prin diversitatea ei şi acea energie pe care o conţine fiecare costum”, a declarat directorul Filarmonicii „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol.

Cele 18 costume din colecţia Muzeului National de Etnografie din Chişinău şi alte 15 din patrimoniul Muzeului National al Ţăranului Român din Bucureşti alcătuiesc un tot întreg.

„Ceea ce rămâne ca impresie generală pentru orice vizitator este ceea ce uneşte toate aceste provincii locuite de români. Este mesajul central al expoziţiei pe care vrem să-l ducem mai departe în toate proiectele pe care le realizăm împreună cu colegii din Chişinău”, a menţionat Virgil Niţulescu.

„Pe fiecare costum este încifrat codul genetic al neamului, pe altiţă vedem trăirile, sentimentele pe care le-a avut femeia atunci când a brodat ornamentul”, a afirmat şeful Secţiei Patrimoniu, Muzeul de Etnografie, Irina Badiuc.

Faptul că evenimentul de promovare a dosarului comun „Arta cămăşii cu altiţă” pentru înscrierea în lista UNESCO are loc la Chişinău este unul simbolic.

„Este un semnal pe care-l transmitem în primul rând societăţii europene şi lumii întregi. Fără Republica Moldova, fără patrimoniul din Republica Moldova, cultura şi patrimoniul românesc în calitate de cultură şi patrimoniu european este incomplet”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Cămaşa cu altiţă, prin cromatica şi prin ornamentul său, spune o poveste, povestea naţiunii noastre, povestea rădăcinilor noastre, a frumuseţii locurilor şi a oamenilor şi mai spune un adevăr: acela că avem aceeaşi cultură şi aceleaşi tradiţii”, a precizat Adrian lupu.

Dosarul comun „Arta cămăşii cu altiţă” va fi examinat la Reuniunea UNESCO ce va avea loc în Maroc la începutul lunii decembrie.

Comentarii