Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

12 Mar. 2021 / 08:10

Poetul Nicole Dabija s-a stins din viaţă

Reputatul poet, publicist, academician, participant activ la mişcarea pentru eliberare naţională Nicolae Dabija s-a stins din viaţă în această dimineaţă pe patul de spital, în urma complicaţiilor cauzate de COVID-19. Întreaga comunitate ştiinţifică şi scriitoricească îşi exprimă profundul regret, publicând mesaje de compasiune pe reţelele sociale.

Nicolae Dabija a fost redactor-şef al publicaţiei „Literatura şi Arta”. Săptămânalul a fost în anii 1988-1989 cea mai importantă publicaţie care a susţinut revenirea limbii române la grafia latină şi decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească.

Din 2005 a condus Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova, organizaţie neguvernamentală de cultură şi drept, cu filiale în Ucraina, Federaţia Rusă, Israel, Italia, Grecia, Serbia, Letonia, Georgia.




Nicolae Dabija a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994 şi 1998-2001) votând în 1991 Declaraţia de Independenţă.

Printre creaţiile literare ale poetului, publicistului şi scenaristului se remarcă ciclul de poeme „Ochiul al treilea”, „Apă neîncepută”, poemele pentru copii „Poveşti de când Păsărel era mic”, ciclul de eseuri „Pe urmele lui Orfeu”, romanul „Tema pentru acasă”.

Opera sa literară a fost apreciată cu diverse premii la festivalurile din România şi Republica Moldova, în mod special fiind menţionată şi activitatea sa în domeniul ştiinţei. Nicole Dabija a deţinut titlul onorific de „Om Emerit” şi Ordinul „Meritul Cultural” în grad de mare Ofiţer „în semn de înaltă preţuire pentru promovarea culturii, limbii şi spiritualităţii româneşti”.

Nicolae Dabija s-a născut pe 15 iulie 1948 în localitatea Codreni, raionul Cimişlia. În 1972 a absolvit Facultatea de filologie a Universităţii de Stat din Moldova.

Comentarii