Sursa imaginii:
Ştiri / Cultură
26 Dec. 2018 / 20:24
Sărbătoarea colindelor la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
Sărbătoarea colindelor „Hristos se naşte, slăviţi-L!” a reunit astăzi la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală valoroase formaţii folclorice din republică. Evenimentul, ajuns la ediţia a IV-a, este organizat în colaborare cu Sectorul Sinodal Relaţii Culturale al Mitropoliei Chişinăului şi Întregii Moldove, relatează Mesager.
Corul „Bunăvestirea” marchează în această iarnă 26 de ani de la întemeiere, de-a lungul anilor peste 500 de elevi din Sălcuţa (Căuşeni) au prins aici dragostea de mărgăritarele folclorice ale neamului.
„Ne străduim cu fiecare an să creştem din punct de vedere calitativ având şi orgă, şi chitară, întrucât înfrumuseţează armonia colindelor, bucură pe cei care ascultă şi le place ceea ce este frumos”, a spus Nicolae Jilihovschi, conducător artistic al corului din Sălcuţa.
La selectarea formaţiilor folclorice s-a ţinut cont de autenticitatea repertoriului, mesajul foarte important al colindelor.
„Au o valoare educativă, o valoare culturală, istorică, tradiţională, excepţională, dacă luăm în vedere că numai în spaţiul românesc se cântă colindele de mii de ani le-am moştenit încă de la geto-daci, acestea sunt liantul care ne leagă pe noi şi ne ţin ca neam, ne arată valoarea noastră întregii lumi”, a declarat Mihai Berestean, preot şi profesor de istorie din Taraclia.
Potrivit tradiţiei, se colindă din Ajunul Naşterii Domnului până a treia zi de Crăciun.
„Este o obligaţie a noastră de a promova această tradiţie frumoasă, de a transmite tinerei generaţii. Avem mai multe cete, toţi au venit cu un repertoriu extraordinar de colinde autentice. Muzeul devine o scenă mare, frumoasă, pentru toţi aceşti colindători”, a precizat Petru Vicol, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.
„De fapt, scopul nostru este să ne adunăm, să-l cinstim pe pruncul nostru Iisus Hristos care se naşte pentru Mântuirea fiecăruia dintre noi, fiecare dintre copii merg acasă cu daruri, dar cel mai important este faptul că suntem într-un gând şi un cuget şi îl lăudăm pe pruncul Iisus”, a spus Nicolae Ciobanu, preot şi organizator de la Mitropolia Chişinăului şi Întregii Moldove.
Participanţii la sărbătoare au fost răsplătiţi cu daruri, colaci, seturi de carte, una despre colindatul în ceata bărbătească, inclus în 2013 în prestigioasa listă UNESCO.
Comentarii