Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

25 Mar. 2019 / 10:02

„Satul Chiperceni: file de istorie”, astfel este intitulată monografia despre una dintre cele mai vechi localităţi din republică

Satul Chiperceni: file de istorie, astfel este intitulată monografia despre una dintre cele mai vechi localităţi din republică. La casa de cultură din localitate a avut loc în această duminică lansarea cărţii, care a apărut datorită susţinerii financiare a primăriei din localitate, relatează Mesager.

Într-o duminică de post şi rugăciune, lansarea cărţii a debutat precum se cuvine: cu melodii religioase şi binecuvântarea preotului din localitate. La eveniment a venit tot satul.

„Fiindcă toată infromaţia despre satul Chiperceni era dispersată în articole de ziar, amintiri, menţionări în reviste, dar acum e un lucru minunat, e adunată toată infromaţia despre satul Chiperceni şi oamenii minunaţi”, a declarat o localnică a satului Chiperceni, Stepanida Ţugui.

„Această carte am putea s-o numim monument de istorie fiindcă sunt multe date pe care nu le cunoşteam dsespre Chperceni. Dacă nu cunoaştem trecutul, nu putem construi viitorul”, a spus învăţătoarea Ana Levinţă.

„E bună, şi-i la timp, trebuia mai înainte. A fost începută de soţul meu, dar nu a dovedit”, a spus fosta învăţătoare Zinaida Mihălachi.

„Ne mândrim că şi satul meu natal a devenit cu acte în regulă, o carte bine scrisă şi când ne vom întâlni cu cineva o vom putea dărui”, a menţionat cetăţeanul de onoare al satului Chiperceni, Boris Golovin.

La realizarea monografiei au lucrat Igor Veveriţă,Valeria Dascăl originari din Chiperceni,dar şi Andrei Calcea şi Vasile Cocarcea din Orhei.

„Chiperceni, file de istorie a cuprins toată comuna cu cele trei sate Voroteţ, Andreevca şi Chiperceni, din perioada antică, din epoca de piatră şi până în prezent”, a declarat autorul cărţii, Igor Veveriţă.

„Anul acesta se împlinesc 461 de ani de la prima atestare documentară în 1558, pe timpul Domnitorului Alexandru Lăpuşneanu, e important că acest sat şi-a păstrat pe parcurs caracterul de răzeşi, de adevăraţi stăpâni ai gliei”, a povestit un alt autor, Vasile Cocarcea.

Dincolo de datele istorice, monografia readuce în circuit suferinţa din vremea războiului, deportărilor, foametei organizate. Un compartiment aparte este consacrat personalităţilor care au dus faima satului, cei prezenţi au păstrat un moment de reculegere în memoria Larisei Narojnîi, colega noastră de la Mesager.

Editarea cărţii a fost susţinută financiar de primăria Chiperceni.

„Cînd am venit în calitate de primar, în 2011, am început cu reparaţia casei de cultură şi cînd mi-au solicitat nişte date - nu le aveam despre cînd, cum a fost construită. Am găsit de cuviinţă că trebuie toate datele fixate anterior am făcut şi un film. Am propus consiliului local şi sută la sută am fost susţinut”, a declarat primarul satului Chiperceni, raionul Orhei, Ion Voloşciuc.

Creaţiile meşterilor populari din Chiperceni au completat imaginea despre oamenii inimoşi şi talentaţi din localitate. Numele lor, dar şi ale altor personalităţi vor deveni cunoscute în următorul volum despre istoria localităţii.

 

Comentarii