Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Cultură

14 Iun. 2022 / 11:20

Scriitorul Spiridon Vangheli a ajuns la a 90-a aniversare (VIDEO)

Cunoscutul scriitor pentru copii Spiridon Vangheli, prozator, poet, traducător şi editor, laureat al Premiului de Stat, deţinător al „Ordinului Republicii”, îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 90-a aniversare.


Maestrul este cunoscut prin cărţile sale pentru copii pe mai multe meridiane ale lumii. Personajele copilăriei noastre, Guguţă şi Ciuboţel, au ajuns tocmai până în Japonia şi China. Operele lui Spiridon Vangheli au fost traduse în peste 40 de limbi ale lumii şi au apărut în 68 de ţări, el devenind o legendă vie a literaturii din Republica Moldova. 

„Este o măiestrie şi o responsabilitate aparte - să scrii pe înţelesul copiilor, să cucereşti inima copilului în limba ta, dar mite să fii înţeles şi apreciat în peste 40 de limbi şi căutat pe rafturile librăriilor în peste 70 de ţări ale lumii, unde au ajuns „Isprăvile lui Guguţă”, „Steaua lui Ciuboţel”, mai nou, ultima apariţie – „Crăiţa”, a scris pe pagina sa de facebook, ministrul Culturii Sergiu Prodan.

Scriitorul a fost felicitat şi de preşedintele Maia Sandu, care l-a primit la Preşedinţie. „Am crescut cu cărţile lui, le-am citit şi recitit de nenumărate ori şi-i mulţumesc pentru că şi eu, şi atâtea alte generaţii de copii, am avut bucuria de a descoperi lumea prin minunaţii eroi ai poveştilor sale. Este lucrul cel mai important pe care îl poate face un scriitor pentru cititorii săi - un copil fericit, înţeles, încurajat, ghidat cu grijă, umor şi tact, devine un matur împlinit, integru şi empatic. Devine un om cu inima bună. Şi chiar dacă Guguţă are deja peste o jumătate de veac, el este iubit şi considerat „de-al lor” şi de copiii de azi, şi de părinţii lor”, a menţionat Maia Sandu. 

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. Scriitorul a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului. În 2012 i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Chişinău.

 

Comentarii