Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Cultură

15 Iun. 2022 / 19:30

Mihai Eminescu, comemorat la Chişinău: Bustul poetului înconjurat de flori şi iubitori de poezie

Bustul lui Mihai Eminescu, înconjurat de flori şi iubitori de poezie. La 133 de ani de la moartea celui mai mare poet al naţiunii române, zeci de oameni i-au adus un omagiu Luceafărului poeziei româneşti. Cu acest prilej, la bustul poetului din Aleea Clasicilor literaturii române, dar şi la mai multe instituţii culturale din capitală au avut loc evenimente care au readus în conştiinţa oamenilor opera şi destinul Luceafărului, relatează Moldova 1.

Aroma florilor de tei ne aminteşte neapărat de lirica poetului. E o zi în care ne amintim odată în plus despre viaţa şi opera poetului Mihai Eminescu.

„Nu în zadar am început cu acest sonet pe care îl consider unul dintre bijuteriile perfecte, absolute din lirica universală, absolute prin armonia perfectă a stărilor. Eminescu este unul din marile spirite europene ale culturii româneşti, el s-a format în tradiţia marilor universităţi europene, a filosofiei germane, a matricei culturii europene. El a salvat noţiunea compromisă, practic, de balcanism, demonstrând că în acest spaţiu se mai pot naşte spirite de valoare universală. Noi ne aflăm, într-adevăr la o răscruce a destinului nostru de mâine”, a declarat Ion Hadârcă.

„La 15 ianuarie şi la 15 iunie ne adunăm de fiecare dată aici, în acest punct luminiscent al spiritualităţii noastre, pe aleea Clasicilor Literaturii Române pentru a-l omagia şi comemora pe Mihai Eminescu, poetul nostru tutelar care - aşa cum foarte bine spunea cineva - rămâne eternul nostru contemporan, şi când spunem asta ne gândim în primul rând la actualitatea operei sale. Actualitatea operei sale este, se confirmă, se reconfirmă şi în contextul lumii de azi ţinând cont de ceea ce se întâmplă la noi şi în jurul nostru, trăim mari drame, tragedii”, a menţionat Arcadie Suceveanu.

„Prezint aici o colecţie de documentare istorică „Sf. Ştefan cel Mare şi Mihai Eminescu” pentru toţi românii basarabeni, spre reamintire”, a declarat directorul Asociaţiei „Cultul Eroilor”, Viorel Popescu.

În Chişinău, dar şi în multe localităţi de pe ambele maluri ale Prutului au avut loc manifestări consacrate acestei zile însemnate din istoria literaturii române: conferinţe, simpozioane, lecturi publice, inclusiv la centrul Academic Mihai Eminescu şi Biblioteca Naţională. În urmă cu 133 de ani, marele poet Mihai Eminescu s-a stins din viaţă la Bucureşti, la doar 39 de ani.

Comentarii