Ştiri

Sursa imaginii: pages.md

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Cultură

14 Iun. 2022 / 20:50

Spiridon Vangheli a fost felicitat de zeci de copii în scuarul teatrului „Licurici” (VIDEO)

De ziua sa, tot alături de copii este. Marele scriitor Spiridon Vangheli, supranumit Tatăl lui Guguţă, împlineşte astăzi 90 de ani. Pentru a-i cinsti operele şi a-l felicita pe maestru, zeci de copii s-au adunat în scuarul teatrului de păpuşi „Licurici", cu flori în mână, unii deghizaţi în Guguţă. La venerabila vârstă de 90 de ani, Spiridon Vangheli continuă să scrie cărţi pline de înţelepciune, de educaţie şi de demnitate umană pentru cititorii de toate vârstele, transmite Moldova 1.


„Cunosc cartea "Isprăvile lui Guguţă", "Guguţă căpitan de corabie". Sunt interesante şi au în ele ceva special în care în alte cărţi nu poţi găsi”.

„Cea mai îndrăgită este opera Guguţă deoarece uneori este interesantă şi amuzantă”.

„El a scris foarte multe cărţi. Cel mai tare îmi place Guguţă”.

„Pentru mine este cel mai preferat autor. Îmi plac cărţile pe care le-a scris el”.

Operele lui Spiridon Vangheli au cucerit pe fiecare în parte, de la mic la mare.

„În activitatea pe care am avut-o la minister am reuşit să edităm mai multe cărţi ale lui Spiridon Vangheli. Eu cred că în fiecare bibliotecă fie că este publică sau şcolară, cărţile lui Spiridon Vangheli trebuie să fie la un loc de cinste”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Andrei Chistol.

„Astăzi este ziua naţională a copilăriei. Serbăm de fapt ziua de naştere a copilăriei noastre, dar şi a literaturii pentru copii. Spiridon Vangheli face parte dintr-o generaţie strălucită”, susţine criticul literar, Teo Chiriac.

Vădit emoţionat, maestrul a menţionat că timp e prea puţin pentru a face ceea ce şi-a pus în plan.

„Am emoţii foarte multe. Mai am eu nişte gânduri dar „nu te lăuda până nu ai făcut". La această vârstă mă simt într-un fel bine. Când mă gândesc câte mai trebuie de făcut atunci e problemă”, a declarat Spiridon Vangheli.

Spiridon Vangheli s-a născut în data de 14 iunie 1932, în localitatea Grinăuţi, Ocniţa. Maestrul scrie proză pentru copii, printre operele sale cele mai cunoscute se numără „Isprăvile lui Guguţă", „Steaua lui Ciuboţel", „Pantalonia - ţara piticilor" şi „Băieţelul din coliba albastră".

De ziua sa, Consiliul Municipal Chişinău a votat pentru ca Şcoala Primară nr.90 din Chişinău să poarte numele lui Spiridon Vangheli.

Comentarii