Ştiri

Sursa imaginii: facebook// Dăruieşte un zâmbet

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Diaspora

03 Ian. 2022 / 09:00

Campaniile de caritate iniţiate de moldovenii din diasporă, susţinute de Biserica Ortodoxă

Suntem încă în perioada sărbătorilor de iarnă, care pe lângă semnificaţia lor festivă au şi o importanţă spirituală. Credinţa este un drept, cât şi o necesitate sufletească pe care moldovenii din diasporă o găsesc în cadrul parohiilor care s-au constituit în mai multe ţări europene. Zeci de slujitori moldoveni s-au regăsit în comunităţile ortodoxe de peste hotare, iar credincioşii s-au întâlnit în bisericile care activează, cunoscându-se, apropiindu-se şi încercând să se ţină împreună. De rând cu slujbele oficiate, concetăţenii noştri păstrează tradiţiile naţionale. Biserica a devenit nu doar loc de rugăciune, dar şi de mângâiere pentru multă lume.

Unele parohii dezvoltă o amplă activitate de catehizare, cursuri gratuite de studiere a limbii române, cursuri de creaţie şi chiar acţiuni filantropice.Despre sprijinul reciproc şi comunicare între bisericile de peste hotare şi din Moldova a relatat Octavian Moşin, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Chişinău.

„Este o frumoasă legătură între viaţa spirituală de aici şi diaspora noastră care este mult prea extinsă. Mulţi care au plecat, fiind mânaţi de tot felul de griji, au descoperit altă lume, alte principii şi valori. Am putea spune că în aceste decenii de când lumea pleacă masiv s-au statornicit şi comunităţi ale moldovenilor şi avem şi parohiile noastre. În Italia avem peste 40 de comunităţi, avem în Franţa, Portugalia, Spania, avem misionari de ai noştri şi la Polul Nord şi în Australia. Elementul religios este unicul care ne poate uni, şi iată tradiţiile noastre sunt duse departe de casă. Observăm că foarte multă lume transmite tot felul de daruri în perioada sărbătorilor. Comunităţile noastre ortodoxe încearcă din toată modestia lor să facă ceva frumos pentru centrele de plasament, pentru persoanele solitare, pentru familiile cu mulţi copii, aceasta este o vie mărturie a dragostei pe care noi nu o pierdem”, a spus preotul. 

Octavian Moşin a îndemnat moldovenii care nu pot ajunge în biserici, să îl poarte pe Dumnezeu în suflet, să-şi creeze o biserica acasă şi să împărtăşească dragoste şi credinţă.

Enoriaşii din Padova, Italia, desfăşoară acţiuni caritabile orientate spre familiile social-vulnerabile, copii şi bătrâni cu necesităţi speciale nu doar în perioada sărbătorilor, dar pe tot parcursul anului prin intermediul grupului „Dăruieşte un zâmbet”. Despre cele mai recente acţiuni caritabile a vorbit administratoarea grupului, Lina Ghervelescu, în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.

„Campania Shoe box Moldova a fost gândită de nişte mămici emigrate din Republica Moldova în Marea Britanie în anul 2016, noi am aflat despre campanie în anul 2018 şi atunci a fost primul an în care am participat. Eu am acceptat să fiu voluntar în Italia, la Padova, m-am ocupat de colectarea cadourilor pentru copilaşi. În primul an am adunat 125 de cutiuţe cu cadouri, în 2019 am adunat deja 185, iar anul trecut, în plină pandemie, am adunat 403 cutiuţe, în acest an am adunat 422 de cutiuţe la Padova şi 105 într-un oraş din apropiere, toate cutiuţele au fost deja expediate, însă nu toate au fost distribuite către beneficiari”, a relatat Lina Ghervelescu.

Totodată, moldoveanca a menţionat că colaborează foarte strâns cu biserica ortodoxă de la Padova.

„Parohul acestei biserici ne susţine foarte mult, este preotul Corja Vasile şi ne acordă un suport enorm pentru că şi el promovează campania „Vorbeşte cu enoriaşii”. Avem două căi de promovare a campaniei: una este reţelele de socializare şi alta este prin intermediul bisericii. La fiecare sfârşit de slujbă părintele Vasile le vorbeşte enoriaşilor despre cât de frumos şi de bine e să ajutăm în perioada sărbătorilor, în acest fel adunăm cât mai multe daruri pentru cei de-acasă”, a mai spus femeia.

Grupul „Dăruieşte un zâmbet” a fost  creat pentru a dărui o rază de lumină acelor persoane aflate în dificultate. Potrivit administratoarei, formarea acestei comunităţi a pornit de la gândul că nu fiecare familie din Republica Moldova îi poate oferi copilului un cadou de sărbători.

„Am hotărât să vorbesc cu preotul Vasile, să îi spun că poate facem un lucru bun pentru cei de acasă. Am început să ajutăm familii despre care auzeam că au nevoie de ajutor. Am cunoscut-o pe Cristina Mastac-Comerzan, o activistă socială care ajută foarte multe familii, colectăm şi trimitem daruri familiilor pe care le identifică”, a spus Lină Ghervelescu.

În context, conaţionala noastră a menţionat că pe lângă campania desfăşurată în perioada sărbătorilor de iarnă, mai desfăşoară o campanie de caritate în perioada sărbătorii de Paşti, „Dar din dar se face rai”- o campanie care vine în sprijinul persoanelor în etate, iar în august, înainte de începutul anului şcolar se desfăşoară o campanie în care sunt colectate ghiozdane şi rechizite şcolare.

„Aceste campanii de caritate pe care le organizăm, nu sunt despre persoanele care au emigrat din Moldova şi ştiu ce înseamnă bogăţia, campaniile sunt despre persoanele care ştiu ce înseamnă frigul, ştiu ce înseamnă să îţi fie foame şi să duci lipsuri de ceva, ştiu ce înseamnă să fii marginalizat din cauza sărăciei. Noi ajutăm pentru că vrem să facem milostenie. Ştim şi noi ce înseamnă greul”.

Proiectul Shoe Box Moldova reprezintă o colaborare a diasporei din mai multe ţări, focalizată pe ajutorul şi susţinerea copiilor din familiile social-vulnerabile sau centre de plasament.

Sursa acestui material este emisiunea „Scrisori pentru acasă”, de la Radio Moldova.

Comentarii