Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Diaspora

16 Mai 2022 / 17:11

Visul parizian al basarabencelor: Să defileze în ie pe străzile Parisului

Să defileze în iei pe străzile Parisului - acesta este visul basarabencelor stabilite în Franţa. Odată cu încălzirea vremii, femeile din diaspora română îşi petrec weekend-urile la şezători. Cristina Catan, o tânară pasionată de ie şi brodatul acesteia, expertă în cadrul grupului „Măiestria”, a facut apel pe paginile de socializare din regiunea pariziană către persoanele care ar dori să-şi coase propria cămaşă tradiţională românească, relatează Radio Moldova.

Femeile, s-au alăturat iniţiativei şi au format un grup. Acestea se întâlnesc pentru a asculta instruirile specialistei, iar în final speră să iasă pe strazile Parisului defilind, pline de emoţii, în cămăşi originale.

„Datorită faptului că fac parte din grupul „Măiestria” din Chişinău, toată lumea a înţeles că eu nu mai sunt în Chişinău şi că mi-am mutat locuinţa la Paris, astfel ne-am contactat şi ne-am găsit. Fiind departe de casă nu puteam căra războiul de ţesut, dar broderia o poţi purta oriunde”, spune Cristina Catan.

„Pe toate ne uneşte acelaş lucru, să ne unim noi între noi, să avem un rezultat frumos împreună. Ia şi lucrul manual ne uneşte pe toate să ne adunăm aici”, spune Alexandra Jacră, din România.

Este plecată de zece ani din ţară, vine din sudul Republicii Moldova, raionul Cantemir, dorinţa şi dorul de casă o motivează să coase.

„Dorinţa şi dorul de casă mă duce acolo de unde am venit. Ţin foarte mult la tradiţii moldoveneşti, reuşesc să cos şi la serviciu, când sunt în pauză de masă”, afirmă Eugenia.

„Niciodată nu am cusut, dar dintotdeauna mi-am dorit o ie. O să fie prima mea experienţă”, spune Cristina.

Amintim că, fiecare doritor are posibilitatea să devină creator al propriei cămăşi tradiţionale, în capital europeană a modei.

Mai multe detalii aflaţi din reportajul realizat de jurnalista Corina Cojocaru, pentru emisiunea „Dimineaţa cu Radio Moldova”.

Comentarii