Ştiri

Sursa imaginii: CNPF

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Economic

19 Sep. 2022 / 19:33

Alina Cebotariov: Portofoliul de creditare din sectorul nebancar este în creştere, dar ar putea stagna spre sfârşitul anului

Creditele nebancare au constituit aproape 14 miliarde de lei în primul semestru al anului, fiind în creştere cu 20% faţă de prima jumătate a lui 2021, relatează Radio Moldova.

În primul semestru al anului curent, soldul creditelor nebancare şi leasingului financiar a constituit circa 13,7 mlrd. lei, dintre care 12,6 mlrd. lei au fost oferite de sectorul al Organizaţiilor de Creditare Nebancară şi aproximativ 1,1 mlrd. lei – de către Asociaţiile de Economii şi Împrumut. Această sumă reprezintă o creştere cu aproximativ 20% faţă de primul semestru al anului 2021, arată datele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

Potrivit raportului, şi capitalul propriu al acestor instituţii a crescut în mediu cu 10% faţă de mijlocul anului trecut. Iar rata creditelor neperformante per sector a înregistrat nivelul de 12,3%, în scădere faţă de aproximativ 14%, indice înregistrat în primul semestru al anului 2021.

Această tendinţă ascendentă se datorează în cea mai mare parte recuperării post-pandemice. Însă, experţii anticipează o temperare a ritmurilor de creştere în acest sector, a explicat pentru Radio Moldova şefa Departamentului „Creditare nebancară” din cadrul CNPF, Alina Cebotariov.

„Este o evoluţie caracteristică sectorului Organizaţiilor Creditare Nebancară, care manifestă creşteri trimestriale de circa 6%, cu excepţia perioadei pandemice, când sectorul a prelungit şi a restructurat creditele, şi respectiv a avut loc o anumită stagnare a portofoliului de creditare. Însă, anticipăm pentru trimestrul patru creşteri mai temperate sau chiar constrângeri, în condiţiile în care a intrat în vigoare la întâi septembrie, regulamentul ce ţine de creditarea responsabilă, care prevede anumite limitări maxime ce ţin de gradul de îndatorare. Organizaţiile vor putea acorda cretite doar în condiţiile în care consumatorii vor avea dovadă de venituri oficiale”, a spus Alina Cebotariov.

Precizăm că la data de întâi iulie, în Republica Moldova erau înregistrate 136 de Organizaţii de Creditare Nebancară şi 225 de asociaţii de economii şi împrumut.

Comentarii