Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

26 Mai 2019 / 10:37

Mai mulţi antreprenori din ţară urmează să îşi dezvolte afacerea

Proiectul Agricultură Competitivă în Moldova, finanţat de Banca Mondială, îşi extinde activitatea până în 2021, perioadă în care alţi zece antreprenori din ţară urmează să se consolideze şi să îşi dezvolte afacerea. Un exemplu pentru ei ar fi şi un grup de investitori care şi-au unit forţele şi au deschis în raionul Teleneşti un depozit frigorific pentru mere şi cireşe, relatează Mesager.

Pe o suprafaţă de 60 de hectare, în apropiere de Ordăşei (Teleneşti), se întinde o livadă super intensivă de mere şi cireşe, dotată cu sistem de irigare şi protecţie antigrindină. Livada are cinci proprietari care în 2012 s-au unit într-o asociaţie şi au obţinut finanţare de la Banca Mondiala pentru modernizare, fiind printre primele plantaţii super intensive din ţară. În plus, în 2016, prin intermediul Proiectului Agricultura Competitivă, au obţinut o nouă finanţare de la Banca Mondială pentru construcţia unui depozit frigorific, iar anul trecut au cumpărat instalaţii performante de sortare şi ambalare a merelor, cu o capacitate de depozitare de patru mii de tone.

„Avem posibilitatea să păstrăm produsele până la 12 luni de zile, practic un an întreg, avem utilaje pentru o atmosferă controlată. Avem posibilitatea să producem sau să asamblăm cutiile de carton care unicul ambalaj necesar pentru produsele horticole. Dacă să vorbim de structura vânzărilor, zece la sută sunt pe piaţa internă, restul sunt destinate exporturilor, sunt exporturi în diferite destinaţii, spre Vest, cât şi spre Est”, a spus Vitalie Obrejan, director de vânzări, asociaţie.

Graţie Proiectului Agricultura Competitivă, în ţară au fost construite în total 34 de depozite frigorifice, unde pot fi stocate peste 30 mii de tone de fructe. Între timp, au fost deschise 4800 locuri de muncă, inclusiv 2000 permanente.

„Sperăm în aceşti doi ani care ne-au mai rămas pentru implementare să-i încurajăm pe producătorii agricoli, încă cel puţin zece astfel de unităţi, pentru a lărgi baza investiţiilor. Acum sunt în lucru încă trei grupuri de producători care urmează să fie finanţaţi chiar săptămâna viitoare”, a specificat Liviu Gumovschi, director executiv al UCIMPA.

„Noi, în Moldova, foarte mult am acordat suport în producere şi ceea spre ce trebuie să ne focusăm în continuare activitatea. Este dezvoltarea pieţelor agricole, precum şi foarte importantă e dezvoltarea capacităţilor producătorilor agricoli de a penetra cele mai sofisticate pieţe de desfacere”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Iurie Uşurelu.

Până în anul 2021, graţie Proiectului Agricultura Competitivă urmează să fie investite peste patru milioane de dolari în construcţia altor zece depozite frigorifice.

Comentarii