Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

23 Noi. 2022 / 09:19

„Ameninţările nu îşi mai au loc”. Andrei Spînu, reacţie după ce Gazprom a învinuit Ucraina de blocarea livrărilor de gaze către Republica Moldova (VIDEO)

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu o reacţie după ce Gazprom a declarat că Ucraina blochează livrările de gaze către ţara noastră. Oficialul afirmă că volumele de gaz la care face referinţă concernul rus sunt economiile şi rezervele Republicii Moldova stocate în depozitele din Ucraina, care vor fi achitate integral de ţara noastră.

„Gazprom, într-un stil cu care deja ne-am obişnuit, neprietenos, ne ameninţă cu reducerea suplimentară a livrărilor de gaz. Ei acuză Ucraina şi Moldova de lucruri neadevărate. Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în ţara noastră. Tot gazul livrat malului drept este şi va fi achitat de noi (…). Moldova deja are peste 200 mln m3 de gaz în depozite. Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Împreună ne câştigăm independenţa energetică”, susţine Andrei Spînu.

 

Începând cu octombrie 2022 livrările de gaze naturale către Republica Moldova din partea furnizorului extern Gazprom nu acoperă întregul necesar de consum prevăzut în contractul dinte SA „Moldovagaz” şi SAP „Gazprom”. Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, deficitul de gaze naturale raportat la volumele lunare contractate constituie 29% sau 73 milioane metri cubi în octombrie, 49% sau 163 milioane m3 în noiembrie şi 56% sau 229 milioane m3 în decembrie. 

„În conformitate cu angajamentele contractuale obligaţia privind rezervarea capacităţilor adiţionale de transport aparţine Gazprom. Rezervarea capacităţilor poate fi efectuată atât la licitaţiile lunare cât şi la licitaţiile zilnice organizate de către Оператор ГТС України”, precizează Constantin Borosan.

Reamintim că marţi, 22 noiembrie, Gazprom a declarat că o parte din cantităţile de gazele naturale livrate Republicii Moldova de către Gazprom, ar fi blocate în Ucraina, lucru negat de Naftogaz, compania energetică de stat ucraineană.

Comentarii