Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Economic

23 Sep. 2022 / 10:42

ANRE a decis: Din 1 octombrie moldovenii vor achita 29,26 lei pentru un metru cub de gaze

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici vor achita 29,26 de lei, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul şedinţei de vineri, 23 septembrie.

Amintim că, pe 19 septembrie curent, S.A. „Moldovagaz” a depus la ANRE o cerere privind creşterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali până la 26 675 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 31,5% mai mult faţă de tariful actual.

Anterior, directorul MoldovaGaz Vadim Ceban a spus că majorarea tarifului pentru gazele naturale este impusă de preţul de achiziţie din ce în ce mai mare plătit Gazpromului. Totodată, el a scris pe pagina sa de Telegram că dacă tariful nu va fi ajustat, atunci Moldovagaz nu va putea să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale.

De la începutul verii până în prezent, preţul plătit de Moldovagaz concernului rus pentru o mie metri cubi de gaze naturale a crescut de peste două ori. În iunie, Moldovagaz a plătit 880 de dolari pentru o mie de metri cubi, în iulie - 980 de dolari, în august - 1 458 de dolari, iar în septembrie va plăti 1 882 de dolari.

În prezent, consumatorii casnici achită aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaze.

Comentarii