Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Economic

09 Aug. 2022 / 20:40

APP elaborează o strategie naţională pentru gestionarea bunurilor statului (VIDEO)

În pofida crizelor generate de război şi pandemiei, mai multe întreprinderi de stat au reuşit să facă faţă provocărilor. Ca acestea să se dezvolte este nevoie să fie gestionate eficient. Potrivit directorul general al Agenţiei Proprietăţi Publice, în prezent se elaborează o strategie naţională dezetatizare a bunurilor statului, ce va fi suspusă dezbaterilor publice la începutul lunii septembrie, informează Moldova 1.


Anunţul a fost făcut în cadrul unei vizite de lucru la fabrica de sticlă din capitală. Fondată acum 52 de ani, fabrica de sticlă din Chişinău, produce anual, în jur de 50 de mii de tone de vase din sticlă incoloră. Întreprinderea asigură necesităţile fabricilor locale de băuturi, precum şi pentru conservarea legumelor şi a fructelor. Totodată 80 la sută din producţie este exportată în ţările UE. 350 de oameni şi-au găsit aici un loc de muncă.

„De 34 de ani lucrez la uzină. E greu dar ne-am deprins. Aducem sticla, o controlăm calitatea, care nu e bună o topesc din nou”, a relatat angajata Vera Beşleaga.

„Am doi copii, nu vrem să ne ducem nicăieri, să stăm aici pe loc, să creştem copiii. Am doi ani de când muncesc aici şi îmi place lucrul”, a afirmat angajata Ina Veretin.

În prezent funcţionează doar unul din cele 4 cuptoare de topire a sticlei, dar şi acesta are nevoie de reparaţie. Pentru a face faţă solicitărilor, administraţia intenţionează să mai pună unul în funcţiune.

„Acest cuptor pe care îl vedeţi aici funcţionează de 5 ani, non stop 24 din 24. Încercăm să-l menţinem maxim posibil până la reparaţia următoare. Bugetul estimativ pentru această investiţie va fi in jur de 12-14 milioane de euro”, a menţionat directorul Ion Covrig.

Întreprinderea are jumătate din banii necesari şi va contracta un credit pentru a aduna toată suma. Mai mult, creşterea preţurilor la resursele energetice împiedică dezvoltarea fabricii.

„Anul trecut dacă ponderea în costul de producere a gazului era de 10 %, astăzi la tariful actual am ajuns ca să avem această pondere de 42%, doar a gazului. Încercam să menţinem fabrica la indicatorii şi la nivelul pe care ni l-am propus pentru anul 2022”, a spus directorul.

În pofida crizelor, unele companii au făcut faţă provocărilor. Dar pentru a deveni prospere au nevoie de sprijinul statului, iar autorităţile şi-au propus să elaboreze o strategie naţională pentru gestionarea acestor companii.

„Fabrica de sticlă este un exemplu care în ciuda faptului că au fost creşteri foarte mari la sursele energetice totuşi au făcut faţă provocărilor. Ceea ce ne dorim astăzi este crearea strategiei care să fie pe toate bunurile, pe toate întreprinderile, astfel ca statul să înţeleagă care este viziunea pe lungă durată, care domenii nu sunt prioritate şi care sunt strategice pentru stat”, declarat directorul APP, Eugeniu Cozonac.

În prezent în Republica Moldova sunt înregistrate 200 de companii de stat, dintre care 130 sunt active.

Comentarii