Ştiri

Sursa imaginii: mold-street.com

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Economic

28 Iun. 2022 / 13:35

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 50 de milioane de dolari

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi finanţarea pentru Proiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici şi Mijlocii (IMMM), în valoare de 50 milioane de dolari SUA.

Potrivit Băncii Mondiale, proiectul va ajuta Republica Moldova să reducă povara de reglementare, să sporească accesul la finanţare, să îmbunătăţească competitivitatea exporturilor întreprinderilor moldoveneşti, iar în caz de criză sau urgenţă eligibilă, să reacţioneze prompt şi efectiv la acestea, relatează Moldpres.

„Proiectul privind Competitivitatea IMMM-urilor va continua conlucrarea de durată a Grupului Banca Mondială cu autorităţile moldoveneşti pe probleme financiare şi de dezvoltare a sectorului privat pe care am avut-o în ultimul deceniu. Proiectul este aliniat la Strategia Guvernului de susţinere a dezvoltării IMMM-urilor şi va contribui la îmbunătăţirea şi eficientizarea serviciilor de afaceri prin digitalizare. Totodată, acesta va permite IMMM-urilor să devină mai competitive şi le va facilita accesul la finanţare, ceea ce va contribui la creşterea exporturilor moldoveneşti şi la crearea locurilor de muncă”, a declarat directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja.

De asemenea, într-un comunicat de presă al instituţiei se menţionează că proiectul va aduce beneficii unui număr mare de întreprinderi private, precum şi instituţii publice. Companiile beneficiare ale Mecanismului de granturi de cofinanţare (MGC) vor include exportatori noi şi potenţiali, direcţi şi indirecţi. De acest instrument vor beneficia şi furnizorii de servicii de dezvoltare a afacerilor.

În plus, ODIMM va beneficia de accesul la o echipă tehnică şi operaţională experimentată şi de activităţi de consolidare a capacităţilor care vor ajuta instituţia să dobândească cunoştinţe şi expertiza necesară pentru a pune în aplicare MGC. De asemenea, proiectul va fi în beneficiul companiilor deţinute şi gestionate de femei, care se confruntă cu o probabilitate disproporţionată de a exporta mai puţin decât companiile deţinute de bărbaţi şi care au mai multe dificultăţi în obţinerea unui împrumut.

De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari au fost alocate pentru mai mult de 60 de operaţiuni în ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, cu un angajament total de 638,1 milioane de dolari.

Comentarii