Ştiri

Sursa imaginii: primacasa.gov.md

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Economic

06 Iul. 2022 / 10:51

Beneficiarii Programului „Prima Casă” - nemulţumiţi de creşterea dobânzii la creditele ipotecare

Mai mulţi beneficiari ai Programului „Prima Casă” sunt nemulţumiţi de creşterea dobânzii la creditele ipotecare. Aceştia au semnat o petiţie prin care solicită anularea majorării dobânzii şi intervenţia autorităţilor. De altă parte, autorităţile au anunţat că lucrează la elaborarea unui mecanism de sprijin pentru beneficiarii Programului, afectaţi de această scumpire, relatează Radio Moldova.

Beneficiar al proiectului „Prima Casă” este şi Natalia Bzovaia, care lucrează învăţătoare de 12 ani, are mai multe împrumuturi, iar majorarea ratei este o povară uriaşă pentru familia sa, spune femeia.

„Acum totul s-a petrecut foarte brusc şi este o nesiguranţă enormă şi eu, de exemplu am dat încă o datorie. Nu ştim ce să facem, se zice că se vor lua măsuri”, a spus Natalia Bzovaia.

Aceeaşi îngrijorare a fost menţionată şi de deputatul BCS, Tatiana Cuneţchi. Acesta a solicitat explicaţii de la Ministerul Finanţelor privind măsurile care vor fi implementate pentru atenuarea riscurilor la care sunt supuşi cetăţenii programului „Prima Casă”. Deputatul a reiterat faptul că începând cu data de 1 iulie, creditele ipotecare acordate prin intermediul acestui program se vor majora cu circa 12%.

„Dacă până la momentul schimbărilor, venitul minim necesar pentru a deservi o astfel de datorie era de 13.880 de lei, acum trebuie să dispui de 22.350 de lei. Sunt sigură că venitul cetăţenilor nu va creşte cu 60%”, a menţionat Tatiana Cuneţchi.

La rândul său, Ministrul Finanţelor, Dumitru Budianschi a explicat că în curând Guvernul va veni cu măsuri de sprijin.

„În următoarele câteva săptămâni, noi o să avem o soluţie pe această problemă. Noi avem în buget o sumă destul de mare pentru ca să acoperim aceste riscuri”, a explicat Dumitru Budianschi.

Şi deputatul PAS, Dumitru Alaiba a menţionat într-o postare pe Facebook că autorităţile lucrează la un program ţintit de susţinere şi compensare pentru beneficiarii Programului, afectaţi de această scumpire.

Executivul ar trebui să ofere compensaţii atât pentru beneficiarii Programului „Prima Casă” cât şi pentru cetăţenii care au procurat apartamente în afara creditelor ipotecare, a declarat la o emisiune de la TV8, expertul economic, Veaceslav Ioniţă.

„Acum la familie creşte presiunea cu 20-30%. În primul rând ceea ce se poate face statul la aceste familii să le plătească compensaţii prin diferenţa de creştere de preţ. Statul să ia partea lui din această creştere. Să spună „eu vă achit jumătate din creştere” ”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Menţionăm că până acum, prin intermediul acestui program guvernamental au fost procurate 8.030 de locuinţe, iar mai mult de jumătate dintre beneficiarii Programului sunt familii, restul sunt tineri necăsătoriţi.

Comentarii